Евродепутат: Влашките цигани около Варна да учат румънски език

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:32 / 10.03.2016
1877
Циганите в България да получават образование на румънски език, защото са от румънски произход. Писмо с такова искане е изпратила миналата седмица евродепутатката Моника Маковей до премиера Бойко Борисов и вицепремиерите Ивайло Калфин и Меглена Кунева, съобщава в-к "24 часа".

Според писмото на Маковей в България има поне 1500 румънски цигани, живеещи в Белослав и Девня, както и в селата Граф Игантиево, Изворско, Любен Каравелово. Според данните на НСИ от националното преброяване оаче в цялата страна има общо 891 румънци.

В писмото си евродепутатката напомня, че вече е искала от Борисов образование на румънски език през 2010 г., но нищо не било направено. Тя дори била изпратила учебна програма на Министерството на образованието, в която се посочвало кои предмети трябва да се изучават на румънски език.

Българското правиелство трябва да отдели бюджет и да финансира образованието на румънски език, защото иначе нарушава европейското законодателство, настоява Маковей. Според нея България има проблеми и в конституцията си, която признава само етнически групи, но не и малцинства. Това пък водело до културно подтисничество, твърди Маковей.

Румънската евродепутатка бе един от застъпниците на радикална конституционна и съдебна реформа в България, особено в частта й за прокуратурата. Тя дори участва в публични дискусии в защита на първоначалните искания на Протестна мрежа и бившият правосъден министър Христо Иванов. Тя е бивш министър на правосъдието на Румъния, който се твърди, че е в основата на антикорупционната политика на северната ни съседка. При подкрепата си за реформа на конституцията през миналата година тя обвини премиерът Бойко Борисов, че не възнамерява да води борба с корупцията.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).