Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Евродепутат дари книги на варненската библиотека
Автор: Екип Varna24.bg 14:50 / 30.10.2017Коментари (0)2127
©
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев подари книги на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. Жестът му по повод 1 ноември - Деня на народните будители, се утвърди като традиция, чрез която вече пета поредна година той допринася за обогатяване на библиотечния фонд.

Заедно с народния представител от ПП ГЕРБ и дългогодишен директор на библиотеката Емилия Милкова и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов евродепутатът бе гост на събитието, с което в навечерието на празника беше открита експозиция, вдъхновена от богатото ни книжовно наследство. Изложбата връща читателите назад във времето, за да разкаже да Седмицата на българската книга през 1932 г., когато варненската общественост е приканена да се запознае с 450 тома интересни книги и списания от библиотечни фондове и от лични библиотеки, които са били пример за развитието на българското "книгопечатно и книгоукрасително" изкуство. 85 години по-късно част от любопитната експозиция отново е представена във варненската библиотека, съхранявайки българския дух.

"Библиотеките пазят паметта на човечеството. Радвам се, че в 21 век варненската библиотека изпълнява тази мисия не само съхранявайки класическите книжни издания, а и поддържайки богат дигитален архив, който е показателен за постигнатия напредък", коментира Емил Радев. Той поздрави екипа на библиотеката и му пожела да работи все така отговорно и всеотдайно за разпространение на знанието. "Опазването на книжовното наследство е патриотично дело, което заслужава нашата подкрепа", категоричен бе Радев и предаде на директора на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" Радка Калчева своето дарение от книги. То включва детска и документална литература. Голям интерес предизвикаха и дарените луксозни издания - Атлас на българските земи в европейската картографска традиция (III - XIX в.) и книгата "Българско архитектурно наследство". 

"Вие сте съвременните будители. Пожелавам Ви един ден и новата сграда на варненската библиотека да бъде част от забележителната архитектура на страната ни", заяви евродепутатът в обръщението си към библиотекарите. 

Към пожеланията много скоро да стане факт проектът за нова сграда на варненската библиотека се присъедини и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той получи от екипа на РБ "Пенчо Славейков" специален подарък - екземпляр от брой 292-293 на "Варненски общински вестник" от 1932 г., в който е представена изложбата на Варненската градска общинска библиотека и чрез коментарите на творци и общественици се изтъква нейната роля и необходимостта градът да има свой храм на книгите. 

"Професията на библиотекарите е изключително благородна. Неслучайно те са били наричани братовчедите на фараона, защото са били носители на мъдростта. В библиотеките се съхранява националната памет. Нека в навечерието на 1 ноември си пожелаем да има повече грамотни хора, които да обичат книгата и четенето", пожела на свой ред Емилия Милкова и поздрави колегите си по повод предстоящия светъл празник.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: