Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Евродепутат във Варна: Мит е, че след 2020 г. европейските пари ще свършат
Автор: Екип Varna24.bg 16:22 / 29.10.2018Коментари (1)6477
©
Настоявам в бъдещата финансова рамка на ЕС след 2020 г. да се заложи увеличение от 12% за кохезионната политика.  Това означава увеличение на средствата с 42 млрд. евро до общо 372 млрд. евро. Ако постигнем това, размерът на финансирането за България също ще надхвърли предложения от ЕК 8% ръст. Така Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и преговарящ за бъдещето на кохезията, коментира на форум в морската столица предложенията си относно следващия регламент за еврофондовете. 

Конференцията "Бъдещето на кохезионната политика на ЕС", организирана от Областния информационен център – Варна, събра представители на общините, на НПО-сектора, на бизнеса и академичната общност, студенти и експерти в сферата на европейските проекти и програми. Сред официалните гости бяха народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и Емилия Милкова. Събитието откри проф. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", който бе домакин на събитието. Приветствие отправи и областният управител Стоян Пасев, а в поздравителен адрес до участниците министърът, отговарящ за Българското председателство на Съвета на ЕС, Лиляна Павлова изрази удовлетворението си, че кохезионната политика остава сред водещите дискусионни теми като инструмент за инвестиции в растеж и заетост.

Тенденциите по отношение на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. и приоритетите на България бяха представени от Малина Крумова – съветник на министър-председателя и член на работната група относно Кохезионната политика, Людмила Тозева и Мирослава Пигова от дирекция "Централно координационно звено" в Министерския съвет.  Модератор на форума бе Георги Харизанов, зам.-председател на Института за дясна политика. 

В качеството си на докладчик по регламента за кохезионна политика българският евродепутат Андрей Новаков увери, че работи за повече пари за регионите и по-лесен достъп до европейско финансиране. 

"В Брюксел говорят за "галактика от инструменти за финансиране", но тя не трябва да е далечна и недостъпна за хората.  Необходима е единна книга за работа с европейски фондове, нужни са единни правила, така че кандидатстването по европроекти да бъде лесно като четенето на вестник. Само така ще могат максимално да се възползват фермери, студенти, млади учени, малък и среден бизнес", категоричен бе Андрей Новаков. 

По думите му в предложението на Европейската комисия за България са заложени 8% повече спрямо това, което имаме в момента, така че ще получим почти 9 млрд. евро за кохезионна политика. "Увеличението е изключително важен знак на фона на 10% по-малко средства средно за ЕС и на 22-24% по-малко за някои държави, като например Унгария, Чехия и Полша. Мит е, че след 2020 г. парите ще свършат! България внася малко над 0,5 млрд. евро в европейския бюджет и получава в пъти повече ежегодно. С други думи, дори и да се увеличи вноската ни след Брекзит, пак ще получаваме много повече, отколкото внасяме", изтъкна евродепутатът. Той допълни, че излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще коства около 112 млрд. евро. "Още няма решение как би могло да се компенсира такава сума, но и увеличение на многогодишната финансова рамка с 1/10 от сегашната й стойност би било достатъчно", поясни Новаков.  

Той отбеляза, че общините у нас са натрупали рутина при работата по европейските програми и резултатите са видими. "България е гледана под лупа, но се справяме значително по-добре от много други държави в ЕС", увери евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и уточни, че нивото на допускани грешки е под средното в Европа, което ни нарежда сред отличниците по отношение на управлението на европроекти. 

Сред приоритетните теми в регламента за новия програмен период Новаков открои енергийната ефективност и инфраструктурата, за която са заложени средства и във фонда за сближаване на най-бедните региони и във фонда за регионално развитие. "Ще настоявам фондът за развитие на земеделските райони да се върне под шапката на политиката за регионално развитие", информира още евродепутатът. 

"В предложението, което получих, преди да започна да работя по регламента, е предвидено намаление за финансирането по проект, включително за най-бедните региони, от 85% на 70%. Аз съм против, защото има общини, в които дори 30% съфинансиране е проблем. Нерядко за да се реализира проект, даже при 15% съфинансиране се налага да се ползват средства чрез фонд ФЛАГ или национална подкрепа. Ще отстоявам позицията, че най-бедните региони трябва да получат минимум 85% еврофинансиране", заяви Андрей Новаков. Той изрази надежда, че до края на тази година ще получи подкрепата на ЕП, а до Великден догодина ще има яснота относно конкретното увеличение на вноските, както и на средствата за най-бедните райони, за екология и регионално развитие. 

В отговор на поставените от студенти въпроси Андрей Новаков увери, че средствата по най-успешната програма на ЕС – Еразъм, ще се увеличат. По повод недопускането на нарушения при управлението на европейските проекти, той обяви, че се предвижда единен одитен контрол, който да е ефективен, без да обременява допълнително бенефициентите.

"В този регламент бюджетът след 2020 г. все още е ненаписана книга. От нас зависи дали ще го напишем като визионери или като чиновници", заключи Андрей Новаков и призова всеки, който има конкретно предложение, да го изпрати до 3 декември, когато ще бъде гласувана позицията на Европейския парламент в комисията по регионално развитие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Естествено, че политиците ще искат повече пари, за да има какво да крадат - от еврофондовете се краде най-лесно... :(
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: