Евродепутатът Емил Радев във Варна: Спекулация е бройката върнати у нас мигранти

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
12:45 / 04.04.2024
1486
Спекулация е бройката за хиляди върнати в България мигранти. През миналата година Австрия ни върна 218 души, толкова може и да са през тази година, стана ясно от думите на Емил Радев, член на Европейския парламент, който даде пресконференция във Варна, за да отчете дейността си за периода 2019-2024 година, предаде репортер на Varna24.bg.

"Бе тежък мандат. На финалната права сме, каза той и обеща да публикува отчета си в интернет пространството, така че всеки да може да го прочете", казва той.

Като най-големия успех той подчерта битката за Шенген. Всички български евродепутати взеха дейно участие в присъединяването ни. Борбата обаче продължава – за сухоземния Шенген, като Емил Радев прогнозира, че той ще се случи през следващата година. Към момента 150 милиона губи българския транспортен бизнес от това. Очакванията са, че след изборите в Австрия ще се промени конюнктурата и България ще е вече на 100 процента реален член на Шенгенското пространство, стана ясно още от думите на българския евродепутат, който е член на Европейската народна партия.

"Винаги съм отстоявал позицията, че ключовият фактор за сигурността на ЕС не са вътрешните гранични проверки, а защитният капацитет по външните граници. Затова страни на първа линия като България, Гърция, Италия, Испания и Малта трябва да получават силна подкрепа за справяне с мигранския натиск", подчерта Емил Радев.

Агресивният популизъм насажда евроскептицизъм и поляризира общественото мнение относно еврото. За нас еврозоната е и естесвено продължение на валутния борд, защото българския лев е фиксиран към еврото. Фиксиран е и курсът, при който ще се присъединим като равностоен партньор в един успешен европроект, допълни още Радев. В подкрепа на думите си той даде за пример Хърватска, която постигна рекорден ръст в икономиката си, особено в туризма, след присъединяването си преди години и няколко месеца към еврозоната.

Като проблем, който не бе решен по време на мандата, бе това, че българия продължава да е единствената страна-член на ЕС, на чиято територия няма евроагенция. Борех се, но липсата на достатъчно желание от властите в София не позволиха това да се случи, каза още Емил Радев.

Относно проектът за плавателен канал Варна – Русе, той вече е в юрисдикциите на Съвета на Европа, и в частност на транспортния министър на България, стана ясно още от думите на евродепутата.

Отчетът му отразява 13 доклада и 14 становища като докладчик от страна на ЕП и ЕНП, 6 предложения за резолюции, 35 парламентарни въпроси към ЕК и Съвета, стотици речи и изказвания.

Като юрист съм наясно с необходимостта от добре работеща законодателство, а като политик, натрупал опит и в Общинския съвет на Варна, и в Народното събрание, и в Европарламента, знам, че хората очакват да постигаме реални резултати. Това означава непрекъснато да доказваме, че ЕС е инструмент за просперитет и сътрудничество и България не е наблюдател на процесите, а напълно равностоен участник, обобщи Емил Радев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (444):
09.05.2024 Антон Златанов: Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти, "Гранична полиция" е все по-ефективна
09.05.2024 Гранична полиция ще бори мигранския натиск с 40 нови джипа
25.04.2024 Задържаха бус с 12 мигранти на входа на София, сред тях жени и деца, шофьорът е избягал
19.04.2024 Тихомир Безлов: "Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции
18.04.2024 Елена Йончева: Спечелихме тази битка в Европейския парламент
14.04.2024 Новаков: България трябва да плаща, ако откажем да приемем мигранти
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).