Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Еврокомисар Мария Габриел се включи дистанционно във важна среща в ИУ-Варна
Автор: Пламена Николова 17:10 / 19.03.2021Коментари (0)1776
©
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Информационна среща "Програмите на ЕС – стъпка към успешна реализация на младите хора“ с участието на еврокомисар Мария Габриел се състоя на 19.03.2021 г. Форумът, който се проведе виртуално, бе организиран от Икономически университет – Варна, катедра "Правни науки“. В него се включиха ректорът  проф. д-р Евгени Станимиров; проф. д-р Надя Костова – зам.-ректор по научноизследователска дейност и развитие на кадрите;  доц. д-р Радан Мирянов – зам.-ректор по интернационализация; доц. д-р Петя Данкова – директор на Научноизследователския институт в ИУ – Варна; доц. д-р Десислава Серафимова – ръководител на проект по Фонд научни изследвания на тема "Дигитализация в сферата на образованието и на пазара на труда".

Модератор на срещата бе доц.-д-р Андрияна Андреева – ръковдител на катедра "Правни науки“, която при откриването подчерта: "За нас е важно да направим своя избор, да знаем своите хоризонти, новите възможности и именно това ни провокира да организираме днешната виртуална среща – от една страна, за да покажем, че разстоянията не са пречка за нас, ние сме част от новата дигитална реалност, а от друга страна, за да бъдем сред първите, които ще получат информация за програмите на ЕС и по този начин ще направим своя избор, своята стъпка, за да сме по-успешни. Цифровизацията има невероятен потенциал за намиране на решения на много от предизвикателствата, пред  които сме изправени. Тя има ключова роля както в научните изследвания и иновациите, така и в насърчаването на сътрудничество в образователните политики и научните търсения.“

В изложението си пред участниците в срещата ректорът проф. д-р Евгени Станимиров припомни, че през последните години Икономически университет – Варна участва в 4 проекта, финансирани по програма "Еразъм+“ с 22 партньори, а по програма "Хоризонт“ има един проект и още един в процес на оценка с общо 39 партньори. Всички програми се реализират с участието на студенти. "Убедени сме, че работата по проекти и насърчаването на мобилността са най-бързата писта за трансфер на ноу-хау между университети, бизнеси и приложни области. ИУ – Варна неотклонно работи за позициониране като креативен, предприемачески и създаващ реален принос за обществото образователен център. Успешната реализация на младите хора е основна наша мисия, защото както процесът на обучението им, така подготовката и развитието на академичните кадри имат за цел качествен учебен процес и научни изследвания с резултати, които могат да намерят бързо и реално приложение. Опорни точки в нашата стратегия са интернационализацията, дигитализацията и иновативното обучение. Младите хора са в центъра на нашата социална и икономическа отговорност. В отговор на това развиваме партньорската си мрежа с чуждестранни висши училища, която към момента надвишава 230 партньори.“ – подчерта проф. Станимиров и добави: "Благодарение на усилията ни в споменатите области входящата и изходящата мобилност по програма "Еразъм +" расте всяка година, а ръстът при изпълнението на мобилностите с цел практика е 500%. Преди година организирахме “Erasmus + Staff Week", в която участваха и страни по КА 107. През юли 2021 г. предстои да домакинстваме конгреса на координаторите по програма "Еразъм +" ERACON.“

Еврокомисар Мария Габриел представи акцентите в Стратегическия план по "Хоризонт Европа“, чрез който се идентифицират насоките за инвестиции през първите 4 години, така че да се отговори ефективно на предизвикателствата. Инвестициите в приоритетни области на науката и иновациите в Европа са водещи в първия стратегически план за 2021-2024 г., който определя четири приоритета. На първо място това е постигане на стратегическа автономност чрез разработването на ключови цифрови, базови и нови технологии. Другите области за инвестиране са насочени към възстановяване на биологичното разнообразие, превръщането на Европа в първата цифрова и неутрална по отношение на климата икономика, създаване на по-устойчиво и приобщаващо европейско общество. Чрез Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) с бюджет 10 милиарда евро, чието начало беше обявено на 18.03.2021 г., ще се изградят по-добри връзки между науката и иновациите. Той ще подкрепи стартиращи и малки и средни предприятия (МСП) и ще насърчи пробивните иновации в Европа. ЕСИ ще прилага нова система, чрез която стартъпите и МСП могат да кандидатстват за финансиране по всяко време по опростена процедура. Екип от ръководители на програми на ЕСИ ще отговаря за разработването на визии за революционните технологични иновации. Програмата "Ускорител“ с бюджет от 1 милиард евро е предназначена за стартъпи и МСП и цели разработването на иновации, имащи потенциал за създаване на нови пазари. Предлага се и смесено финансиране, което съчетава частен капитал и безвъзмездни средства. Програмата "Изследвач“ с бюджет от 300 милиона евро е насочена към мултидисциплинарни екипи за научни изследвания с потенциал за технологични пробиви. Схемата за финансиране на прехода е предназначена за реализиране на резултатите от научните изследвания в иновативни продукти и е с бюджет 100 милиона евро. Всички проекти ще имат достъп до услуги за ускоряване на бизнеса от ментори и експерти. “Хоризонт Европа“ е най-мащабната в света програма за научни изследвания и иновации в света с увеличение на бюджета от 30% в сравнение с предходната програма.  Тя ще постави силен акцент върху използването на пълния потенциал на научните изследвания и иновациите и в сектора на културата.

По време на информационната среща г-жа Габриел акцентира и върху мисиите в рамките на програмата “Хоризонт Европа", които са в следните области: борба с раковите заболявания; адаптиране към изменението на климата; неутрални от гледна точка на климата и интелигентни градове; добро състояние на океани, морета, крайбрежни и вътрешни води; здравословни почви и храни. В изложението си тя очерта и основните аспекти на европейските образователни програми за мобилност в програмния период 2021-2027 г. с новите форми на смесена мобилност – онлайн и офлайн; Европейската студентска карта; Европейските университетски алианси (които в момента са 41 между 280 университета от общо 5000) и сътрудничеството между висшите училища за развитието на бъдещи образователни политики; трансформацията на висшето образование по линия на по-висока свързаност; приносът на университетите за инициативата "Нов евроейски Баухаус“. Сред коментираните теми бяха още признаването на вътрешните микро кредити за краткосрочни обучения; цифровите стажове в партньорство с бизнеса; Зелен и Син "Еразъм“; инициативата "Млади посланици на Черно море“ и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: