Европа не дава пари за "Хемус"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:59 / 07.09.2010
3269
Брюксел няма да отпусне пари за довършването на автомагистрала "Хемус". Това заяви във Варна министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Така той опроверга премиера Бойко Борисов, който беше убеден, че въпреки че не е част от транснационален коридор, ще получим финансиране за "Хемус" заради голямото й местно значение. За сметка на това страната ни ще трябва да разчита на ускореното развитие на АМ "Черно море", която като част от лотовете на "Тракия" ще бъде финансирана по европрограмите.

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев тръгва на кампания за спасяването на бившия Институт по хидро и аеродинамика. В събота той беше на посещение във ведомството, което преди два месеца като част от реформата в БАН бе трансформирано в център към Института по металознание в Свищов.

"Центърът по хидро и аеродинамика е уникален пример. За съжаление нямаме други такива за българските мащаби. Това е не само пример за наука на високо ниво, но и това, към което се стремим и имаме нужда - да правим експортно ориентирана научна продукция", заяви министърът, след като подробно се запозна с работата на института. Министърът обеща да запознае премиера Бойко Борисов с дейността на центъра и да се опита да го доведе на лична визита. Директорът на бившия институт Костадин Йосифов обясни, че преди години Тодор Живков се влюбил в института и редовно водел чуждестранните си делегации на посещение в него. Сега това можел да прави и Борисов.

Ръководният екип на Центъра по хидро и аеродинамика изрази опасения относно начина, по който ще бъде изградена конструкцията на новия мост над река Дунав. Според тях не са направени изчисления как ще повлияе той на корабоплаването. Съществувала реална опасност плавателните съдове да не могат да минават спокойно между носещите колони на съоръжението, както и да се разминават в този участък. Те добавиха, че в това направление, доколкото им е известно, никой не е правил изчисления, не са се допитвали и до тях като специалисти в областта. Министър Дончев пое ангажимента да обсъди опасенията им с министъра на транспорта Александър Цветков. С него ще дискутира и защо България няма представител в комитета по наблюдение по 7-ма рамкова програма, който да защитава националните ни интереси. Освен пред транспортното министерство Томислав Дончев ще лобира и пред образователното и икономическото за запазване и развитие на института. "Това е въпрос на държавна политика, а не на секторни коментари", смята той.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Корабът "Руен", който беше отвлечен от сомалийски пирати край Йем...
Варненец: Това икономия ли е или какво?
Жълт код за Варна! Ето за какво ни предупреди НИМХ
Благомир Коцев: Община Варна променя наредби с цел съкращаване на...
Варна е предупредена за утре!
Варна вече е с по-малко население от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).