ФКЦ подарява безплатна прожекция на "Пътят на буквите" за Деня на будителите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:10 / 22.10.2015
925
Празничен подарък за варненци по случай Деня на народните будители подготвят Национален дворец на културата (НДК) и Фестивален и конгресен център - Варна. На 1 ноември от 18:00 часа в Зала "Европа" на ФКЦ те ще покажат с вход свободен премиерния пълнометражен документален филм "Пътят на буквите" на режисьора Ралица Димитрова.

"Пътят на буквите" е един от първите български кинопроекти, на които НДК стана копродуцент. Филмът е замислен по повод 1200-годишнината от рождението на Методий, по-големия брат от двамата създатели на славянската азбука, и търси отражението в днешния ден на сътвореното преди повече от 11 века от тях. В него исторически документи, паметници и изображения на светите братя в Словакия, Гърция, Македония, Италия, Чехия, Германия, Русия и България, се редуват със съвременни тълкувания за тяхната мисия - понякога спорни, оживели в думите и творбите на хора от различни националности. Целта на авторите му е да разчупят догматично отстояваните разбирания и да разкажат по новому една уж позната стара история, която всички славяни в Европа тълкуват по свой начин.

Защо делото на Кирил и Методий е толкова значимо за всички славяни в най-важните моменти от тяхната история и чак до днес? Кой е св. Методий - помощник и сподвижник на своя по-малък брат Константин-Кирил или истинският покръстител на българи, словаци, чехи и поляци? Отговорите на тези и други въпроси търсят във филма учени от различни държави, деца и артисти, пазители на храмове и легенди, които авторите на лентата срещат по пътя на Кирил и Методий и създадената от тях писменост. На тях ще могат да си отговорят развълнуваните зрители в Зала "Европа" на ФКЦ.

1 ноември - Зала "Европа" на Фестивален и конгресен център - Варна - 18:00 часа прожекция с вход свободен!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).