Фекалии плувнаха в морето на най-посещавания семеен плаж във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (20)
15:17 / 09.07.2018
65338
Морето край най-предпочитания плаж от семейства с деца във Варна, а и не само, този в "Аспарухово“, потъна в почивните дни във фекалии, видя репортер на Varna24.bg.

Водата в зоната под заведението "Мидена къща“ беше обагрена в гнусно кафяво, навред плуваха частици и огромни мазни петна.

За проблема са подадени вече множество сигнали до институциите. Репортерска проверка установи, че в РЗИ-Варна вече са сигнализирани.

"Получихме такъв сигнал и сме го препратили по компетентност до РИОСВ –Варна, а в следващите дни ние ще вземем проби за анализ на морската вода за наличието на ешерихия коли не само от този плаж, а както обикновено и от всички варненски плажове. Проверките ни са текущи и се извършват периодично“, коментира за Varna24.bg директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

"Имаме подадени няколко сигнала за замърсяването на водата на плажа с фекални води от спукана канализация в тоалетна на плажа и сме разпоредили проверка, за да установим дали това е източникът на замърсяване или има друга причина“, потвърди за Varna24.bg кметът на район "Аспарухово“ Калина Белмезова.

Медията ни изпрати запитване и до РИОСВ Варна, откъдето очакваме отговор с какво точно е замърсена водата и крие ли риск престоят в морето на Аспаруховия плаж, където от началото на сезона плажуват хиляди варненци и гости на града.

Иначе се набива на очи промяната по ивицата, която тази година има концесионер. Пясъкът е почистен и рядко може в него да се видят фасове, отпадъци, бодли и храсти, както миналата година.

По ивицата са разположени чадъри, шезлонги и много кошчета за отпадъци. Осигурено е водно спасяване и медицинско обслужване. 

Плажът е един от най-предпочитаните поради широката пясъчна ивица, плиткото дъно, където малчуганите могат да се къпят на спокойствие и възможността да се паркира сравнително спокойно заради дългата алея край него.

Жители на "Аспарухово“ споделиха, че това не е първото замърсяване на морето, но досега истината за източника на заразите, които със сигурност крие това замърсяване, остава неразкрит.

Виж коментарите (20)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).