Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фениксите с нова прекрасна премиера на варненска сцена
Автор: Пламена Николова 14:57 / 21.11.2018Коментари (0)1894
©
На 27 ноември от 18.30 часа в Младежки дом Варна е премиерата на новото представление на театрална формация "Феникс“ "Животът, макар и кратък“ по Станислав Стратиев, съобщиха за своя медиен партньор Varna24.bg от формацията.

Актьорите подготвят своя нов спектакъл от юни. Режисьор и този път е актьорът от Варненския драматичен театър Свилен Стоянов. В екипът има нови попълнения от актьори, това са Росица Иванова и Теодор Хамат. Зад апаратната също има нови съмишленици в лицето на Десислава Милева и Димитър Маринов.

"Екипът ни се разширява и това е много хубаво, че успяхме да заразим нови хора с духа на Фениксите. Въвлякохме ги в нашата цел. Това са много нахъсани млади хора, които работя с огромно желание, те внесоха нов живот във формацията. ", сподели Иван Цветанов от "Феникс“.

Формацията полага усилия за да финансира дейността си. В момента отново има благотворителен базар до информационният център в Община Варна, който ще продължи до 6 декември. Базарът е по случай 3 декември-Националният ден на хората с увреждания и Никулден.

"Винаги имаме нужда от помощ. Защото на нас ни трябват доста средства за следващата фестивална година. За един фестивал са ни нужни над 2500 лв. Получаваме над 10 покани от различни градове в страната, където се провеждат международни фестивали. Ние сме единствената любителска театрална формация, в която работят хора с увреждания и здрави хора в България.

Спектаклите ни навсякъде са безплатни. Залите ни по време на премиера са препълнени на премиерите, но след това е трудно да се организира публиката. Ние обаче играем с огромно удоволствие, дори да има един зрител в залата. Надявам се с "Животът, макар и кратък" да стигнем до повече хора, защото е нещо много актуално. Писано е преди доста години, но и днес проблемите, които поставя са на дневен ред.

Сюжетът на спектакъла е за един архитект, който тръгва да се бори да не приемат пет ужасни блока и попада в една абсурдна ситуация, че му се къса копчето на панталона. Той няма как да отиде на дискусията с падащи панталони, затова започва да търси начин да си зашие копчето. Влиза в един блок, започва от врата на врата да се моли за безопасна игла и копче, за да стигне до дискусията и се пребори за каузата си. Но случва все на хора, които не искат да му помогнат. Стига до шивашки цех, където клонът работи само с материали на клиента-игла, конец и ножичка. Хората, които работят там започват да си го прехвърлят и накрая отговорникът на клона му казва, че ще му зашият копчето, но трябва да си остави панталона и след три дни да отиде да си го вземе. Ей на такива абсурди сме свидетели всеки ден, нали? Спектакълът е комедия, сатира, гротеска. За мен има много трагедия в него, защото хората са се затворили в себе си и са бездушни към чуждата болка", разказа още Иван.

Той е щастлив, че към групата има млади доброволци и призова всеки, който има желание да се включи към трупата им било като актьор или като доброволец, който подпомага работата им.

Ето какво споделя Деси, младо момиче от Варна, което отскоро помага на Фениксите:

"Във феникс съм от скоро, мога да кажа само хубави неща за работата ни досега. Приеха ме веднага. Ходя с желание на срещите и се опитвам да помогна да реализираме тяхната идея. Фактът, че помагам ме зарежда страшно много. Чувствам свобода да се изразявам творчески и емоционално. Причината да стана доброволец е много проста, аз вярвам , че колкото повече даваш, толкова повече получаваш . За мен доброволчеството е най-добрият начин да вложим желанието и ентусиазмът си в нещо смислено. То допринася за устойчивото развитие на човека, и е много повече от правене на добро. Да бъдеш доброволец може да бъде дългосрочна ангажираност или onetime евент, и в двата случая то насърчава активното гражданство. Доброволчеството сближава хората, насърчава социалната справедливост и отговорност и ни кара да се чувстваме добре“.

Следващите постановки на "Животът, макар и кратък" във Варна са на 4 декември и на 11 декември от 18 часа в Младежкия дом.

Амбицията на Фениксите са да изнасят повече представления в читалищата в малките населени места. Вече има планове за 9 общини в България и за там ще са им нужни много средства.

"Искаме там, където хората са зажаднели за изкуство, нямат никакво разнообразие, ние да им подарим глътка щастие. Най-важното е по време на турнето входът да е свободен. Не можем да тормозим хората с платени билети, искаме да им подарим един час релакс. Имаме още доста идеи, които ще ви споделяме като на медиен партньор“, допълни Иван Цветанов.

Хора, които биха искали да подкрепят финансово или по друг начин формацията могат да се свържат с Иван Цветанов на тел. 0886 32 47 40.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: