Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фестивал на игрите на 10-и и 11 юни в Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 17:23 / 19.05.2017Коментари (0)2320
©
20 игри от детството на нашите родители, оставали до късно навън в плен на отборната емоция от "Комин", "Кральо, портальо", "Оракуле-боракуле" и много други, ще възстанови Челик - фестивал на игрите на 10-ти и 11-ти юни в Морската градина на Варна (в района на Морско казино и Обсерваторията от 10:00 до 18:00 ч. и в двата дни). Събитието се подготвя от няколко месеца в резултат на партньорство, посветено на мисията да отделяме повече време за игра с децата. 

Посланието "Не забравяй да играеш!" намира истински съмишленици и в същото време отговаря на резултатите от проучване, направено от партньор на фестивала преди време, което показва, че 50 процента от възрастните искат да намерят отново детето в себе си. В Челик - фестивал на игрите малки и големи ще играят на "Виждам, виждам", "Кральо, портальо", "Крокодиле, крокодиле", "Оракуле-боракуле", "Гори, гори кърпа", "Капитане, капитане, какво е морето?", "Двама са малко, трима са много", "Да бий, да бий", "Царю честити, колко е часът?" "Смешното котенце", "Бъз", "Замръзванка", "Гърнета", "Копче", "Пържолки", "Лимки"... По време на двата дни ще бъдат разказани и възстановени три фолклорни игри: "Челик сопа", "Комин" и "Карачка". Как се играят всички те е описано в сайта www.cheliksopa.com. Специално за фестивала един от партньорите изработва карачките, а сопите за челик вече са готови. В двата фестивални дни предстои и семейно забавление, за което с партньорска подкрепа са осигурени дартс, чували за скачане, обръчи, хвърчила, пособия за рисуване - стативи и маркери, а за най-малките ще има настолни игри.

"Играта е свободата да мечтаем, да дадем най-доброто от себе си за успеха на своя отбор; тя е първият ни опит, които имаме като деца в създаване на приятелства и вяра в другите. Желанието ни е не само да покажем на децата колко много игри могат да играят през лятото, но също така и да приобщят към тях своите родители, защото тези 20 стари игри, които някои наричат забравени, за мен остават незабравими....В тях родителите ще намерят онова дете, което е винаги играещо. Независимо от възрастта и въпреки нея", разказва организаторът на фестивала Яна Борисова.

Яна е дългогодишен журналист, а днес е ПР, посветен на проект, в който влиза с емоцията и вярването, че мечтите на децата порастват именно в играта и нейното споделяне. Проектът съществува като идея от три години, но през 2017-та намира истинските съмишленици, защото добрата реализация на всяка идея, която идва от сърцето, оживява във време, в което среща сърцати хора. В екипа на Челик - фестивал на игрите участват родители, професионално ангажирани в живота с дейности, в които добрите резултати са постигнати с всички онези умения, на които ни учат игрите: позитивно отношение и любопитство, честност, толерантност, екипност и творчество. Те са ПР, бранд дизайнер, видеограф, счетоводители, фотограф и журналист. Обединява ги мисленето, че играта е основа на всичко, в което животът намира забавление и е най-добрата форма на общуване, която ни учи да споделяме.

"Челик е може би най-популярната фолклорна игра за момчета. Ние в екипа знаем за нея от нашите дядо и баба. Избрахме я за име на фестивала, за да припомним, че играта не разделя времето на минало и настояще. Играта е основното умение, което ни подготвя за живота. И това се случва в най-малките ни години по най-искрения начин. Ако не забравяме да играем, няма да забравим мечтите си и ще се осмеляваме да ги сбъдваме, а това е най-ценният урок, който можем да оставим на децата и то в най-любимото им време - времето за игра", споделя Яна.

Повече за фестивала можете да научите в профила на събитието във Facebook: ЧЕЛИК фестивал на игрите и в сайта www.cheliksopa.com, където са описани правилата за участие във всички 20 игри в двата дни на фестивала на 10-ти и на 11-ти юни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: