Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фестивал на изкуствата започва на 20 февруари в НУИ "Добри Христов" във Варна
Автор: Пламена Николова 15:48 / 12.02.2021Коментари (0)1586
©
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
След огромния успех на първото издание на фестивала "Традиция с бъдеще“, който отбеляза 75-годишния юбилей на Националното училище по изкуствата "Добри Христов“ през 2020, легендарното варненско Музикално училище се готви за ново издание, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.

Този път в рамките на фестивала ще се включи и поредният Ден на отворените врати – една утвърдена практика, която се радва на голяма популярност сред родители и бъдещи ученици. Преди броени дни училището посрещна любопитните кандидат първокласници, а сега – на 20 февруари, събота, ще отвори вратите си за кандидатите за пети клас и техните родители.

"Ще поканим нашите бъдещи ученици в ателиетата, в които творят малките художници – споделя директорът на НУИ "Добри Христов“ Румяна Петрова. – Там те ще могат да проведат консултации с преподавателите, като отново ще следваме предварителния график, по който работим в условията на COVID 19, за да избегнем всяка възможност за струпвания на хора. Графикът ни помогна да създадем отлична организация в Деня на отворени врати с първокласниците, затова ще продължим да се придържаме към него. Освен за специалност Изобразително изкуство, сме осигурили консултации и за двата вида танцови специалности - класически танц и български танци. Ще има и консултации по солфеж за музикалните специалности, които могат да бъдат започнати след пети клас – това са класическите духови инструменти и народните инструменти. Очакваме с нетърпение срещата с талантливите деца, които искат да станат част от нашето творческо семейство.“

На 20 февруари училището ще отвори врати в 9:00 за консултациите за художници, а в 10:00 за танцовите и музикалните специалности. Участието в консултациите е само по предварителен график, а записването става на тел. 052 620 725 и 0876 077 569 от 8 до 16 часа. Крайният срок за записване е четвъртък, 18.02.2021.

Денят ще даде и старта на дългоочаквания фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще“, който трябваше да се проведе през декември, но беше отложен заради епидемичната ситуация.

В 13:00 на 20.02. ще бъде официално открито преобразеното коридорно пространство на историческата сграда на НУИ "Добри Христов“. Новата визия е плод на инициативата "Изкуство в крачка“, която превръща училищните коридори в изложбени галерии. "Досега всички бяхме ежедневно потопени в звуковата среда на репетиращите ни музикални таланти, а отсега нататък всеки ден ще бъдем обгърнати и от картините, създадени в нашите ателиета за визуални изкуства“ – споделя Румяна Петрова. – Вярваме, че така всеки един от нас – и учителите, и особено учениците – ще оценява при всяка своя крачка привилегията да бъде част от живия храм на изкуството във Варна“.

Кулминация на фестива ще бъде гала концертът "Традиция с бъдеще“ на 23 февруари. От 18:30 той ще събере в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център представителните състави на училището. На голямата сцена ще излязат класически и фолклорни хорове, оркестри и ансамбли, а специално място в програмата ще имат балетът и българските танци.

25 февруари е паметна дата за училището – на този ден през 1945 основателите на Музикалното училище са представили официално с концерт пред варненската публика новооткритото учебно заведение, демонстрирайки своя талант и заявявайки своята отговорност към изграждането на бъдещите варненски музиканти. Тази година отбелязваме "76 години от началото“ с концерт на учителите в Градската художествена галерия от 18:30.

На 27 февруари от 11:00 в Концертната зала на НУИ най-малките ученици ще покажат как се справят със сложността на ансамбловото свирене сами, без помощта на своите учители, в концерта "Артисти от бъдещето“.

На 1 март солистите от специалност "Поп и джаз пеене“ ще докажат, че могат да пеят и без микрофон в рецитала "Акустична версия“ в Концертната зала на НУИ от 18:30 часа.

На 2 март млади талантливи китаристи и скулптори ще направят съвместна арт инсталация "Музика и форма“ в Арт салона на Радио Варна от 18:30.

На 3 март от 18:00 училището ще представи във Фестивалния и конгресен център спектакъла "Магията на българската музика и танц“. Събитието е организирано в партньорство с Община Варна.

На 4 март в Концертната зала на НУИ от 18:30 часа клавирна катедра ще представи своя специален проект "Партньори по клавишите“, в който учители и ученици свирят в клавирни дуа рамо до рамо на сцената.

Фестивалът ще завърши на 5 март с концерта "Европейската традиция във Варна“, в който солисти и камерни ансамбли ще представят музиката на Европа в Градската художествена галерия от 18:30 часа.

Всички събития от програмата на фестивала ще бъдат провеждани при спазване на мерките за безопасност, а посетителите ще е необходимо да бъдат с маски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: