Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фестивал, обединяващ музика с технологии, стартира във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:38 / 02.08.2018Коментари (0)1788
©
За пета поредна година, между 3-ти и 5-ти август ще се проведе фестивалът, обединяващ музика с технологии и други форми на изкуство RADAR Festival Beyond Music. Юбилейното издание ще запази традицията да провежда по един концерт с по-камерен профил в залата на Градска художествена галерия и да запазва по-късните часове за електронните и експериментални проекти във вътрешния двор. Сред основните акценти попада откриващата вечер с проекта Писма от Ню Йорк, събиращ Хедър Уеър и Татяна Колева в изследване физическите измерения на звука. Хердър Уеър е един от най-изявените танцьори в Холандия. След интензивната си кариера с LeineRoebana Dance group, тя продължава като самостоятелен артисти. Носител е на престижната наградата Златен лебед за най-добър танцьор на 2010.

За Татяна Колева Ню Йорк Таймс казва: "страхотен перкусионист... брилянтно изсвирено представление ... експлозивна енергия...". Родената в България Татяна в момента живее в Холандия, където съчетава интензивната си концертна програма с преподаването в Консерваторията на Принц Клаус в Грьонинген.

Вдъхновение за тази среща са артисти от т.н. New York School – течение от 50-те години на миналия век. От композиторите можем да отбележим имената на Джон Кейдж, Мортън Фелдман и Кристиян Уулф и хореографа Мърсиер Кънингам. Всички те се свързват с развитието на абстрактния експресионизъм. Общото между тези творци, които често са живеели в един и същ квартал на Голямата ябълка и дори са работили заедно, е желанието за освобождаване на подсъзнанието. Иммено затова партитурите им често представляват не ноти, а графичните нотации, символи, свободни за интерпретация от всеки музикант. В Писма от Ню Йорк можем да видим тези партитури, представени веднъж чрез хореографията на перкусиите, където всяко движение на музиканта произвежда вариации в звука, така и чрез съвременния танц, който има своя "вътрешна музика“. Един концерт за хората, които слушат през всичките си сетива.

“Татяна и аз влагаме много енергия в нашето изпълнение и творбата ни се основава на внимателно слушане. Смятам, че може да се очаква и много звук, и много тишина. Надявам се да изживея много различни моменти, когато цялата публика затаи дъх."- сподели Хедър за предстоящото си гостуване във Варна.

В програмата има още електроника, нео-класика и джаз в лицето на последното откритие на легендарния немски лейбъл ECM- Симин Тандър. 

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна, Министерство на културата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: