Фестивална киноакадемия стартира във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:03 / 29.03.2017
846
На 31-ви март от 18,30ч. стартира образователната платформата на ФКЦ-Варна, оценена от експертите на "Варна - Европейска младежка столица 2017" и от комисията към фонд "Култура" на Община Варнависоко, с най-много точки от всички одобрени проекти. 

Постигнатите 150 от възможните 155 точки показват одобрение от страна на специалистите и висока класа от страна на инициаторите на идеята. Очакванията на младежката аудитория в града и от кинотворците - ментори са да се провокира интерес към седмото изкуство и да се случат полезни ефективни срещи и комуникации между младежта не само в страната, но и на трансгранично ниво.

"ФЕСТИВАЛНА КИНОАКАДЕМИЯ" е образователен проект с трансгранична платформа, която стартира в рамките на "ВАРНА - ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА СТОЛИЦА 2017". Очаквайте филми, дискусии, провокации, комуникации с млади кинокритици от Европа, майсторски клас, образователен модул за генериране на критически журналистически материали, стажантска програма, диплом и навлизане в реалния свят на кинофестивалите във Венеция, София, Варна. 

Инициативата е на творческия екип на Фестивален и конгресен център-Варна и се реализира с подкрепата на РУО-Варна и Община Варна. Интересни и ексклузивни за комуникацията в платформата са партньорите от CinEd - Европейски проект за кинообразование с координационен център Париж, киноексперти от европейския формат за млади кинокритици FESTIVALIST - Париж и др. млади кинотворци от цял свят. Идеятае академията да намери своята изява в свободната към момента ниша за образователни формати във Варна и комуникация от и за младежи, провокирани от седмото изкуство. 
 
Целта е да се привлекат и образоват младежите на Варна в областта на киноизкуството, да се създаде пространство и алтернативи за формиране на цели и интереси у подрастващите в един свят, в който навсякъде сме заобиколени от визуалното изкуство и не на последно място, създадената възможност изявилите се младежи да бъдат интегрирани в реалния свят на киното като жури и участие в живота на филмовите фестивали не само във Варна, но и по света.
Наличният ресурс, с който ФКЦ-Варна разполага е водещ фактор в инициативата - професионални кинозали, техника и екип на култовото място в морската столица, там където и сега, и преди години е било "Фестивалното кино" на Варна.

Клубът - академия ще бъде леснодостъпен, поради безплатния пропускателен режим до лектории, дискусии и работни кинопрожекции.

В програмата за реализация на проекта са заложени три основни модула:
• запознаване с езика на седмото изкуство и неговата история от първите му стъпки до съвременните образци,
• анализ и придобиване на знания относно работата по съставните елементи на кинопроцеса - сценарий, режисура, операторско майсторство, продуциране, оригинална авторска музика и пр.,
• създаване на аналитичен базис, свързан с разпознаването на жанровите характеристики - трагедия, комедия, подразделенията като трилър, мистерия, фантастика, психотрилър, хорор и пр.

Предстои създаването на устойчива образователна традиция с интегриране в реалния живот, както следва:

На 15 април 2017г. ще бъдат излъчени трима кандидати за младежкото жури на филмовия фестивал във ВЕНЕЦИЯ 2017 - една традиция, която от години дава шанс на един младеж от България да бъде част от световен киноформат.

През август ще бъдат излъченипет от най-изявените членове от майсторския клас на ФЕСТИВАЛНА КИНОАКАДЕМИЯ, за да сформират младежко жури към 25-тия МФФ "Любовта е лудост". Ще анализират, ще изказват мнение, ще оценяват обособените в отделен модул филми, третиращи младежка тематика, ще генерират журналистически материали - т.е. усилията на експерти и обучаващи се ще намерят своята реализация и ще достигнат интегриране в международен кинофорум, какъвто е доайенът на филмовите фестивали в България "Любовта е лудост". Уъркшоповете, дискусиите и генерирането на критически бележки ще бъдат ръководени от модератор Йоана Павлова - кинокритик, собственик и създател на платформа за киноинформация, работеща в Париж и активен участник в престижни европейски кинофоруми.

И още... Младежите-участници в проекта ефективно ще се интегрират в рамките и на другите фестивали, на които ФКЦ - Варна е домакин. Такива са "Златна роза", "София филм фест", "Менар филм фест", Световният фестивал на анимационнияфилм и т.н.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).