Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фестивалът "Варненско лято" се завръща на живо
Автор: Екип Varna24.bg 15:25 / 15.06.2021Коментари (0)867
©
Фестивалът се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл "100“, празнуващ 100-годишнината на Варненския драматичен театър на негова сцена. Той обединява цялата трупа под режисурата на Боян Иванов.

Финалът му ще се постави на 12 юли в Археологическия музей с фестивалната продукция "Портрети на неизвестното“. Тя обединява три от най-изявените творци в българския театър – Явор Гърдев, Петър Дундаков и Венелин Щурелов.

Във фестивалните дни театралното "Варненско лято“ ще срещне зрителите с 15 отбрани спектакли и специални събития от България, Германия, Испания и Обединеното кралство.

В рамките на българската селекция варненската публика отново ще има възможността да види отличените продукции през изминалия театрален сезон. Сред тях е "Боклук“, носител на тазгодишните награди "Икар“ и "Аскеер“ за най-добро представление и за текст за театър. Дебютната пиеса на актрисата Елена Телбис спечели конкурса на Театър 199 за камерна пиеса, а големият актьор и режисьор Ивайло Христов я постави на негова сцена с актрисите Светлана Янчева (номинация за "Икар“), Анастасия Лютова (награда "Аскеер“) и Весела Бабинова. От афиша на един от най-успешните театри в страната фестивалната програма включва още "Хаос“ – лирична комедия от финландския драматург Миха Миляхо в свежата режисура на Марий Росен и със завладяващите Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян.

Носителят на наградата "Аскеер“ 2021 за водеща мъжка роля Христо Мутафчиев ще може да се види в спектакъла на Народния театър "Плач на ангел“ от Стефан Цанев с режисьор Стоян Радев. "Империя на красотата – мадам Рубинщайн“ (Сатиричен театър) е третата постановка на Бойка Велкова като режисьор. В пиесата на Джон Мисто за "лъвицата“ на козметичната индустрия през миналия век Хелена Рубинщайн, тя влиза в ролята на самата Мадам Рубинщайн и е с номинация за "Икар“ 2021 за водеща женска роля.

Част от българската селекция е още новият спектакъл на Теди Москов "Няма да платим! Няма да платим!“ (Театър "София“), както и въздействащото документално представление "Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“ на Василена Радева (номинация за "Икар“) по книгата на Петя Накова "Годината на осемте химии“. То проследява историите на няколко жени, които преодоляват тежка болест и тя ги води до цялостно преосмисляне на важните неща в живота.

Сред специалните фестивални събития е представяне на документалната книга за Цветана Манева "Тя, Цветана Манева“ с автори Георги Тошев и Яна Борисова. То ще е придружено от концерт на пианиста Милен Кукошаров и Кристиян Велчев (виолончело), за да се превърне в истинско емоционално преживяване.

Международната селекция на фестивала се открива с атрактивния вертикален танц на нидерландската компания AIRA на фасадата на Фестивалния и конгресен център, като към нея специално ще се включат музикантите Керана и космонавтите. "Полетът“ отбелязва 20-та годишнина от побратимяването на Варна и Дордрехт и се осъществява съвместно с Посолството на Кралство Нидерландия.

В рамките на фестивала ще бъде представен и един от най-хитовите спектакли на международната сцена – "Зловещата долина“, продукция на немския новаторски колектив "Римини Протокол“ (Щефан Кеги) и престижния театър "Мюнхнер Камершпиле“. Заглавието обозначава странния ефект, който андроидните роботи предизвикват поради приликата си с човека. А какво се случва, когато на сцената актьорът-човек е заменен с негово копие-робот? Програма "Интермецо“, осъществяваща се съвместно с музикалния фестивал "Варненско лято“, ни среща с едни от най-добрите фламенко танцьори, водени от Давид Гутиерес в неговия спектакъл "Фламенко: възраждане“ въз основа на пламенния испански танц. По традиция фестивалът включва и прожекция от афиша на NT Live, представящ най-доброто от британския театър на кино екран. Този път зрителите ще могат да видят изява на филмовата звезда Джеймс Макавой (X-Men, Изкуплението) на театрална сцена в "Сирано дьо Бержерак“ – оригинална съвременна интерпретация на пиесата от Едмонд Ростан с много рап, бийтбокс ритми и поезия.

Билети можете да закупите от 14 юни на касите на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ и на Фестивалния конгресен център (за събитията там).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: