Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фестивалът на червенокръстките филми бе открита днес в "Камчия"
Автор: Екип Varna24.bg 17:17 / 18.11.2016Коментари (0)1751
©
Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми бе открита днес в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Тази година форумът е под мотото "Агресията - хуманността - киното", а негови организатори са Българския червен кръст, Медицински университет - Варна, СОК "Камчия, Община Варна и Варна - европейска младежка столица 2017. Събитието бе открито от Илко Раeв - председател на БЧК - Варна и директор на фестивала, и проф. д-р Красимир Иванов - ректор на Медицинският университет "Проф. д-р Параскев Стоянов".

"Тематичните прожекции на филми с хуманитарна насоченост, които отстояват висшата ценност - човешкия живот и здраве, идеалът на неприкосновеността на личната и обществена безопасност, се реализират не за първи път в гостоприемния Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия". С провеждането на Академията, Международният фестивал, който беше възстановен след 23-годишно прекъсване, влиза в качествено нов етап от своето развитие", се казва в приветствието на извънредния и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Анатолий Макаров, което поднесе генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук.

Председателят на Националния съвет на Българския червен кръст Христо Григоров благодари за домакинството на СОК "Камчия" и подчерта, че изконните традиции и изкуството са ценностите, които могат да се противопоставят на обкръжаващата ни агресия. 

"Живеем в объркан свят, ежедневието ни е изпълнено с насилие. Трябва да бъдем активни участници и да противостоим на лошото. Именно изкуството дава доброта. Изкуството дава надежда. Наш дълг е да направим така, че младите хора да се докоснат до положителната енергия, която носи то", каза още Григоров. 

Приветствие от името на кмета на Община Варна Иван Портних поднесе зам.-кметът Коста Базитов. Поздравителен адрес изпрати и Общинския съвет - Варна. Специална грамота за активен и ценен принос за издигане на българската наука и изкуство, от председатеря на Синдиката на българските учители Янка Такева бе връчена на Илко Раев от един от доайените на синдикалния живот във Варна - Николай Увалиев. Академията получи поздравление и от 9 български града, обединени в Конгрес на фестивалите.

Сред зрителите в залата бяха едни от най-големите български творци, журналисти, анализатори, продуценти, теоретици и практици на филмовото изкуство - проф. Божидар Манов - художествен директор на фестивала, известният български кинорежисьор и продуцент Иван Павлов, актьорът, сценарист и режисьор Георги Стоянов-Мрамор, артистите Аня Пенчева, Йоана Буковска, Иван Ласкин, продуцентът Мартичка Божилова, проф. Станимир Трифонов - режисьор и др.

Програмата на Есенната академия продължава в три основни модула, които се провеждат в Учебно-възпитателния център в "Камчия":
- Лекции и дискусии;
- Ателие-уъркшоп, в което представители на БЧК от цялата страна ще научат "Как се прави документален филм";
- Прожекции на документални, късометражни и премиерни игрални филми.

Сред лекторите на Академията са: Емил Спахийски, журналист; Тома Томов, журналист, политически коментатор; д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на Българския червен кръст; д-р Цветелина Търпоманова - Медицински университет - Варна, Максим Бехар - PR експерт; Стефан Китанов - продуцент, фестивален директор и филмов разпространител.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Бум на коклюш в България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: