Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фестивалът на червенокръстките филми ще е под мотото "Пандемия-общество-медии“
Автор: Пламена Николова 13:33 / 07.10.2020Коментари (0)2077
©
Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като биенале, а в годините между две конкурсни издания на Фестивала организаторите поднасят на вниманието на обществеността своята Есенна академия под мотото ‚Агресия – хуманност – кино“.

Изданието през 2020 година преминава през безпрецедентна за Фестивала обстановка на пандемия, което налага в основната си част събитията да се провеждат единствено онлайн. Световната епидемия от корона вирус и последствията за обществото от нея са основния фокус на Есенната академия. Епидемията промени живота на всеки човек, затова и мотото тази година се променя на "Пандемия-общество-медии“.

Есенната академия се провежда от 8 до 11 октомври във Варна под патронажа – вече по традиция – на вицепрезидента на Република България.

Селекция от документални и игрални филмови заглавия, изследващи задълбочено най-наболелите проблеми на съвременността и предизвикателствата пред обществото, причинени от здравни и хуманитарни кризи, са заложени в програмата на Академията. Ще видим как червенокръстките организации подпомагат уязвими групи от хора в условията на пандемия. Уникалната за България университетска телевизия на Медицинския университет във Варна ще представи най-новите си документални продукции, посветени на актуални здравни теми. Ретроспективно ще си припомним и заглавия от минали издания на Фестивала, привлекли интереса както на зрители, така и на жури и заслужено отличени с награди в състезателните категории. Всички филмови прожекции ще се излъчват през интернет на страницата на Фестивала.

За любителите на киното сме предвидили три прожекции с вход свободен на открито на входа на Морската градина на любимите български филми "Бялата стая“ на режисьора Методи Андонов, "Йо-хо-хо“ с режисьор Зако Хеския и "Обич“ на Людмил Стайков. Достъпът до зоната на прожекция ще става след предварителна регистрация и при спазване на мерки за безопасност.

Важен акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми в общия фокус "Пандемия-общество-медии“, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката.

Дискусионният форум в тазгодишното издание на Академията ще е първият в новата история на Фестивала, който ще се проведе изцяло онлайн в студиото на телевизията на Медицинския университет във Варна при спазване на всички предпазни мерки, разпоредени от здравните власти.

Своите анализи и гледни точки за това как пандемията промени живота на съвременното общество ще представят д-р Славита Джамбазова – заместник-генерален директор на Българския Червен кръст; Нешка Робева – треньор на "златните момичета“ на България по художествена гимнастика и обещственик; д-р Цветеслава Гълъбова - национален експерт по психиатрия на Българския лекарски съюз; Татяна Дончева - общественик, юрист; проф. Иво Христов – доктор по социология на правото; Георги Тошев – журналист; доц. д-р Цонко Паунов – ръководител на катедра "Хигиена и епидемиология“ на Медицински университет – Варна. Модератор на форума е проф. Божидар Манов – художествен директор на фестивала. Зрителите ще могат да зададат своите въпроси към лекторите в социалните мрежи на Фестивала.

През 2020 година Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд “Култура" на Община Варна и Изпълнителна Агенция "Национален Филмов Център".

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми – Варна, е създаден през 1964 г. По това време основен организатор е Българския Червен кръст, подкрепян от българските държавни институции, от Лигата на дружествата на Червения кръст, ЮНЕСКО и Световната здравна организация. Неговото изключително значение като световен форум, навлизащ смело и в дълбочина в най-наболелите хуманитарни проблеми на съвременността, се доказва от удостояването му с най-високата кинофестивална категория А – като Кан, Венеция и Берлин. Голям брой изтъкнати ръководители и представители на международното червенокръстко движение, на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и на Международния комитет на Червения кръст са вземали участие в работата на фестивала през годините. През 1991 г. Фестивалът е прекъснат по редица причини.

През 2014 г. Националният съвет на Българския Червен кръст, оглавяван от академик Христо Григоров, д-р х. к., Медицинският университет във Варна, оглавяван от професор Красимир Иванов, д. м. н., и Илко Раев, председател на Областния съвет на Българския Червен кръст - Варна, и член на Националния съвет на Българския Червен кръст, под патронажа на вицепрезидентската институция на Република България, възстановяват Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.

След толкова продължителното прекъсване – за повече от две десетилетия, прераждането на Фестивала е едно наистина голямо предизвикателство. Положените през последните години усилия вече дават резултат и той придобива все по-голяма популярност сред българската и международната общественост и получава морална подкрепа от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, от много национални дружества, от медиите, от кинотворци от всички краища на света. Девизът му “Чрез хуманизъм към мир и приятелство" е обединяващ и вдъхновяващ и все повече държави застават зад него. Хиляди са заявките за участие на филми във всяка от категориите на официалната му конкурсна програма и техният брой нараства с всяка изминала година. Повече от сто и петдесет са участниците и гостите, минаващи по червената пътека за откриването на фестивала. Професионалисти и публика го очакват като едно от най-значимите събития в културния календар на Варна и на страната.

Доказателство за нарастващия авторитет на Фестивала са неговите четири редовни издания и три Академии, проведени от възстановяването му до днес:

- през 2014 г., в петнадесетото издание, участват 125 филмови продукции от 20 държави;

- през 2015 г., в шестнадесетото издание, участват 145 филма от 25 държави;

- през 2017 г., в седемнадесетото издание, за селекция са подадени 1890 филма от 107 държави, участват 201 филма от 49 държави;

- на осемнадесетото издание, през 2019 г., за селекция са подадени рекордните над 3000 филма от 118 държави от всички континенти, а допуснатите филми са 206 от 59 държави.

В годините между два фестивала се провежда Есенна академия под надслов "Агресия – хуманност – кино“. В Академиите филмовата програма няма конкурсен характер, а представя произведения, поставящи на дневен ред най-значимите хуманитарни проблеми на нашата съвременност. Големият акцент на Академиите са провежданите в техните рамки дискусионни форуми, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката. С партньорството на водещи медии, тези дискусии и гражданската позиция, изказана в тях, стават достояние на най-широката общественост, правещи я съпричастна с червенокръстките идеи. Основен модул на Академиите е обучителният, в който кадрите и доброволците на Червения кръст придобиват именно такива умения - да представят ефективно пред обществото червенокръстките идеи със средствата на визуалните изкуства и медиите.

Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми тази година ще се проведе в голямата си част ОНЛАЙН на http://redcrossfilmfest.org/academy2020.html

Програма прожекции 

8 октомври

18:45 Официално откриване в зала Черно море на хотел Черно море

19:00 "БЯЛАТА СТАЯ", България, 1968, 83 мин., игрален, Режисьор: Методи Андонов

На живо на ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА:

10 октомври

19.00 "ЙО ХО ХО", България, 19981, 98 мин., игрален, Режисьор: Зако Хеския

11октомври 

19:00 "ОБИЧ", България, 1972, 90 мин., игрален, Режисьор: Людмил Стайков

Моля на входа представете потвърждението на регистрацията си.

Във връзка с КОВИД19 обстановката, молим на прожекциите на живо носете предпазни маски, спазвайте дистанция от минимум 1.5 м и дезинфекцирайте ръцете си. На входа ще Ви бъде измерена температурата. С цел опазване на здравето на всички, лица показващи симптоми на заболяване, няма да бъдат допускани до прожекциите. 

Онлайн програма:

Можете да гледате филмите и да участвате в дебатите от програмата (линк към програмата) след регистрация ТУК. Регистрацията е безплатна и отнема по-малко от минута.

В Дискусионния форум "Пандемия-общество-медии" лектори са: 

д-р Славита Джамбазова, зам. генерален директор на БЧК; Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика; д-р Цветеслава Гълъбова, национален експерт по психиатрия; д-р Пламен Димитров, психолог; Татяна Дончева, общественик; проф. Иво Христов, социолог; Георги Тошев, филолог, журналист; Анелия Николова, журналист, режисьор, преводач; Доц. д-р Цонко Паунов, епидемиолог.

През 2020 година Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд “Култура" на Община Варна и Националния  филмов център.

Скъпи приятели на Фестивала, благодарим ви за подкрепата. Надяваме се, че на 19-то издание на Фестивала през 2021 год. ще се видим на живо, сподели за Varna24.bg Илко Раев, директор на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: