Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фестивалът на червенокръстките филми ще се проведе от 8 до 11 септември във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:21 / 16.08.2022Коментари (0)827
© БНТ
Хуманизмът и солидарността при кризи ще бъде във фокуса на Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, която ще се проведе от 8 до 11 септември във Варна, съобщи днес директорът на фестивала Илко Раев. По традиция форумът е под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова. Съорганизатор е Медицинският университет във Варна.

В рамките на Есенната академия е планирана серия дискусии, като сред лекторите ще бъдат националният експерт по психиатрия Цветеслава Гълъбова, проф.Иво Христов, Иван Гарелов, проф.Асена Сербезова, проф.Веселина Раева, доц. Харалан Александров, проф. Бенджамин Голдбърг от университета в Питсбърг. Темите на разговорите са насочени основно към възникването на различни кризи в обществото и реакцията на хората, проявите на съпричастност и хуманност.

Със същата тематика ще бъдат свързани и 12-те филма, които зрителите на фестивала ще имат възможност да видят, допълни художественият му директор проф. Божидар Манов. Той уточни, че са селектирани качествени заглавия, макар че програмата няма конкурсен характер. По думите му шест от филмите са документални, пет - игрални и един хибриден.

При откриването на Есенната академия публиката ще има възможност да види "Рицари на справедливостта“ на режисьора Андерс Йенсен от Дания. Манов посочи, че в рамките на фестивала ще бъдат излъчени две заглавия от Република Северна Македония - документалната лента "Медена земя“, която е с две номинации за "Оскар“, и "Господ съществува, името й е Петруния“ на Теона Митевска.

Публиката ще види и две български премиери, каза още Манов. Едната е музикалната тийнейджърска драма "Жири“ на Петя Йосифова. Другият филм, който ще бъде представен за пръв път пред публиката,  е "Ако мирът беше храна“ на Радослав Радославов. Той е сниман през март тази година и насочва вниманието към украинските бежанци, които пристигнаха във Варна.

Очаква се сред гостите на фестивала да бъдат цяла плеяда български актьори, добре познати на публиката от широкия екран, режисьори, кинокритици, творци.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: