Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фолклорни танци, музика, песни, обичаи и обредност "На мегдана в Албена“
Автор: Екип Varna24.bg 13:00 / 30.08.2018Коментари (0)3562
©
Четвъртият международен фестивал на любителското фолклорното изкуство "Морско надиграване и надпяване – На мегдана в Албена“ ще започне на 1-ви септември. Официалното откриване ще се състои от 18:30 часа с фолклорна програма на лятната сцена, на поляната до х-л "Добруджа“. Изключителна атракция ще бъде кукерската група при НЧ “Изгрев 1958“ с. Джинот, която е с дългогодишни традиции - създадена е преди повече от 50 г. Костюмите са автентични, изработени от сръчните ръце на местни майстори. Всяка вечер до 5-ти септември от 18:30 часа, гостите на "Албена“ ще могат да се радват на богатата музикално - танцова програма на над 20-те групи. Ще могат да се потопят в магията на българския фолклор от различни области, да видят уникално ревю на български носии и костюми "Българска шевица“. Да чуят звука на Родопа планина с изпълненията на "Големите гайди“ и единадесет певици от Фолклорен състав "Надежда Хвойнева“ - Асеновград. Чуждестранните участници Bi – Communal Music and Folk Dance Assoctation " Cyprus" от Кипър и ФФ "Фаворити“ от Румъния ще покажат особеностите на своя фолклор и какво ги прави уникални. Самостоятелни концерти ще изнесат фолклорните изпълнители: Любомир Петов, Здравко Мандаджиев и Ивелина Колева.  

Популярният родопски певец Любомир Петов е роден в Асеновград. Закърмен от дете с родопската народна песен, той наследява дарбата на дядо си, който е бил прекрасен певец. Първото си високо отличие получава на Шестия републикански фестивал на художествената самодейност през 1984 година в София – златен медал и лауреат на фестивала. След като отбива военната си служба постъпва на работа като солист в Смесения народен хор към "Дом на транспортните работници“ в Пловдив с диригент Елена Симеонова. От 1994 година до днес е солист на ансамбъл “Капитан Петко войвода" към тракийско дружество “Родопи" – Асеновград с ръководител Стойчо Каранлъков. Реализира първите си професионални записи в Радио Пловдив през 1989 година, а в Златния фонд на БНР е записал около 65 песни. През 1997 година Любомир Петов осъществява и своята голяма мечта – издава първият си компактдиск с неповторими родопски народни песни със заглавие “Горице, тьовна усойко". В същата година заедно с Румен Родопски и Валентин Манов създават първото мъжко родопско трио и реализират свой компактдиск. Любомир Петов е носител на много награди и отличия.

Здравко Мандаджиев е роден е в Кърджали. До седми клас учи в специализирана музикална паралелка с народно пеене в СОУ "Владимир Димитров - Майстора", а след това в Средното музикално училище в с. Широка Лъка, специалност "Народно пеене". Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр.Пловдив, по специалността "Изпълнителско изкуство" с профил народно пеене. Изпълнява песни във всички стилове, с богат жанров репертоар.

 

Ивелина Колева е родена в Добрич. От малка е закърмена с народната песен. Като дете е била в "Център за работа с деца“, където изучава българския фолклор. След това завършва средното си образование в Добрич, в музикална паралелка, с профил народно пеене. Висшето ѝ образование не е музикално. Завършва магистратура "Социална администрация в публичния сектор“, като през периода на обучението си продължава да се занимава с музика. През годините е работила с няколко оркестъра, явявала се е по конкурси още от ученическите си години. Освен в България, изпълнителката е пяла няколко години в Швейцария . Първата й голяма самостоятелна изява е през 2009 година, на фестивала "Пирин Фолк“. През 2014 г. издава дебютния си албум "С мерак, любов и песен“, който съдържа 13 песни.

ПРОГРАМА

01.09.2018 г. /събота/

·         18:00 ч. Откриване на фестивала и дефиле в комплекса

·         19:30 ч. Международен фолклорен фестивал – "На Мегдана в Албена“- първа фестивална вечер, участие на танцови групи, ансамбли, вокални групи, читалища, певчески групи! Концерт на фолкорен изпълнител!

02.09.2018 г. /неделя/

·         16:00 ч. Българска добруджанска автентична сватба

·         19:00 ч. Международен фолклорен фестивал – “ На Мегдана в Албена“- втора фестивална вечер, участия на фолклорни ансамбли , гайдари, танцови школи, танцови клубове! Ревю на български носии!

03.09.2018 г. /понеделник/

·         19:00 ч. Международен фолклорен фестивал – "На Мегдана в Албена "- трета фестивална вечер, участия на танцови клубове, вокални групи, танцови ансамбли, певчески групи,кукерски групи, индивидуални изпълнители!

04.09.2018 г. /вторник/

·         19:00 ч. Международен фолклорен фестивал – "На Мегдана в Албена "- четвърта фестивална вечер, участия на групи с автентичен и изворен фолклор, танцови формации, читалища, фолклорни ансамбли! Концерт на фолкорен изпълнител!

05.09.2018 г. /сряда/

·         19:30 ч. Официална вечер /банкет/, много танци и много изненади за всички участници във фестивала. Закриване на фестивала.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: