Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Фолклорни вълни" заляха СОК "Камчия" и преплетоха ръка за ръка стотици любители на българския фолклор
Автор: Пламена Николова 08:43 / 01.09.2021Коментари (0)1774
В продължение на девет дни СОК "Камчия" се превърна в притегателен център за стотици любители на българското от цялата страна. Пилотното издание на фолклорен фестивал "Фолклорни вълни" събра над 400 гости, а певци, танцьори и музиканти от 13 състава в пъстри носии с разнообразна програма и хореография радваха публиката в амфитеатъра на Комплекс "Камчия" всяка вечер в периода 21-29 август. Организатори на фестивала бяха Цвета Галунова и Николай Корчев в партньорство с Комплекс "Камчия".

"Сбъднахме отдавнашната си мечта да организираме събитие, което  съхранява и пренася във времето българската историко-културна традиция. Всяко начало е трудно и нашият фестивал не бе изключение. С Ники вложихме всичко от себе си, за да организираме богата програма, да приобщим съставите да се чувстват като професионалисти на сцената, да забавляваме публиката и  в крайна сметка гостите ни да си тръгнат от Камчия с много хубави спомени. Беше нелеко, защото имахме нулев бюджет и нито един спонсор. Но да се захванем с нещо толкова мащабно в тази ситуация бе поредното предизвикателство за нас. Вярваме, че щом всички са доволни, това означава, че догодина ще е по-хубаво и по-лесно! Мечтаем да изградим свой екип от хора, които да ни помага с част от техническите и чисто организационни въпроси, за да можем ние да имаме повече време да споделяме всички онези незабравими мигове с нашите гости, които бързо се превръщат и в наши приятели.", споделя Цвета Галунова.

Освен вечерната концертна програма гостите на фестивала имаха възможност да видят уникална изложба, представяща България с нейните разнолики села, шарени носии, автентични традиции и пъстри обичаи, представена от талантливите Ина Николова и Таня Димитрова. Още СОК "Камчия" предложи на своите гости разходка с лодка по живописната река Камчия, посещение в "Музея на кристалите", както и в уникалния по рода си "Музей на спорта", в който се намира най-голямата частна колекция в България, предоставена от известни български спортисти – световни, европейски и олимпийски шампиони. Една от любимите дестинации на гостите на фестивала бе емблематичният "Планетариум" и "Музей на астронавтиката", които също се намират в района на СОК "Камчия". А всяка вечер по време на хоротеката, която продължаваше до ранните часове на следващия ден, Ники и Ваня от ФТК "Плетеница" показваха ново хоро на всички гости на фестивала. Така "Фолклорни вълни" разгърна пъстротата и красотата на българския фолклор във всичките му измерения.

Съставите получиха специален диплом за участие, а на всеки гост на фестивала бе подарена раничка "Фолклорни вълни" с метафорично пожелание да съхрани вътре всички хубави емоции, изживени в Камчия. За 80-те деца, които участваха във фестивала, пък имаше допълнителен специален подарък "Учебник по родинознание", предоставен от автора му Костадин Костадинов.

В края на финалната концертна вечер изпълнителният директор на СОК "Камчия" Николай Недялков с дълга и емоционална реч закри първото издание на национален фолклорен фестивал "Фолклорни Вълни" - Камчия 2021. Той изрази огромната си радост, че пилотното издание на фестивала се е радвало на голям интерес и девет дена са се превърнали в празник за Комплекс "Камчия" и българския фолклор! Също така изрази готовността си да съдейства догодина фестивалът да се разрасне още повече и да се превърне в международен и любим на цяла България.

"Сърдечно благодарим на целия екип на СОК "Камчия" за безрезервното му съдействие по време на целия период на организация и провеждане на фестивала. Набелязахме този прекрасен комплекс за своя проект "Фолклорни вълни", като бяхме сигурни, че сме попаднали на точното място. Надеждите ни се оправдаха и за това категорично съдим по всички хубави отзиви, които получихме от участниците и гостите. Обещаваме, че при второто издание на "Фолклорни вълни" ще изчистим всички онези малки неща, за да направим престоя на посетителите още по-приятен, програмата да бъде още по-пъстра, а емоциите още по-завладяващи!", коментират организаторите Цвета Галунова и Николай Корчев.

Във фестивала участие взеха:

1. Школа за народни инструменти "Потомци" - гр. Лясковец

2. Хор "Плетеница" - гр. Велико Търново

3. Ансамбъл "Бръзница" - гр. Димово

4. Танцова формация "Приятели" - гр. Кюстендил

5. Ансамбъл "Плетеница" - гр. Велико Търново

6. Клуб за народни танци "Витоша" - гр. София

7. Фолклорен танцов клуб" Ръка за ръка" - гр. Варна

8. Детски танцов състав "Стар денс" - гр. Варна

9. Клуб за народни танци "Лудо младо" - гр. Лясковец

10. Танцова Школа "Нанков" - гр. Враца

11. Детски танцов състав "Бърборино" - гр. Шабла

12. Фолклорен танцов клуб "Плетеница" - гр. Велико Търново








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: