Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фондация Българска Памет събира във Варна младежи под мотото на европейската културна идентичност
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 26.10.2015Коментари (0)492
©
"Моята европейска карта на разширението" е мотото на XVII-ия международен семинар на Фондация Българска Памет, който се провежда в рамките на дългогодишната инициатива на д-р Милен Врабевски "Силна национална идентичност - силна европейска идентичност". Проектът цели утвърждаване на националната идентичност и активно включване на най-младите в процеса на европейската интеграция, чрез транснационално сътрудничество и мобилност на младежи от държавите-членки и от страните кандидатки за членство в Евросъюза.

За осма поредна година по покана на д-р Врабевски във Варна ще си дадат среща ученици от България и младежи с български корен от Украйна и Молдова, за да научат повече за политиките на европейската интеграция и за възможностите, които България им предоставя посредством членството си в Европейския съюз. "Стараем се да научим най-младите ни съграждани, че днес националната идентичност и самосъзнание водят към общоевропейска солидарност и към обогатяване на културното многообразие на единната европейска общност. Младото поколение българи трябва да бъде в яснота относно ценностите на европейската интеграция, като същевременно трябва да съхранява и родните ни култура и традиции. Моето най-силно желание е да успеем да им предадем чувство на самоувереност и да ги мотивираме за тяхната собствена реализация, като хора, като бъдещи професионалисти и съзнателни членове на общото европейско семейство", казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. е отличен за инициативата си "Силна национална идентичност - силна европейска идентичност" с най-високото отличие на Европейския парламент - "Гражданин на Европа".

Семинарът ще продължи до 30 октомври във Варна с лекции на известни български общественици, журналисти и университетски преподаватели с акцент върху българското историческо наследство, националната памет и европейската културна идентичност. Програмата предвижда и посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново, където предстои официално закриване с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

XVII Есенен семинар на Фондация Българска Памет ще бе открит от 11.00 часа на 27 октомври в зала "Одесос" на Гранд Хотел Варна. Специални гости на официалното откриване ще бъдат ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев и Богдан Мирчев, представител на фондация "Ханс Зайдел" в България.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: