Фондацията за жени дарява 13 000 лв. на Кризисен център във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:45 / 08.05.2020
2870
В рамките на глобалната инициатива "Изолирана, но не сама" (#IsolatedNotAlone) и в отговор на нарастващия брой случаи на домашно насилие в условията на COVID-19, Avon Фондацията за жени дарява глобално 1 милион долара на 50 различни неправителствени организации, пряко ангажирани в помощ на жертвите на домашен тормоз.

У нас Фондацията подкрепи най-голямото в България обединение на организации за защита и подкрепа за жените, жертви на насилие -"Алианс за защита от насилие, основано на пола". Дарението в размер на 13 000 лв е насочено към Кризисен център в гр. Варна, управляван от Фондация "SOS-семейства в риск", която е член на Алианса. Средствата ще бъдат използвани за оказване на спешна подкрепа на нарастващия брой жертви на домашно насилие и сексуални посегателства. Това включва възможност за разширяване капацитета от услуги на първа линия - кризисно настаняване, предприемане на пакет от спешни мерки, правно консултиране, транспортиране на жертвите до кризисен център, до институции и др.

"Инициативата  е навременен и адекватен отговор на нарастващия брой случаи на домашно насилие и сексуални посегателства, както и тенденцията за регистриранe на все по-драстични форми и тежки инциденти. От името на управителния съвет на Алианса изразявам сърдечни благодарности към Avon Фондацията за жени и признание към Аvon България – активен и дългогодишен партньор на Алианса в борбата с насилието над жените“ заяви г-жа Анна Николова, зам. председател на Алианс за защита от насилие, основано на пола.

В партньорство с останалите компании от семейството на Natura &Co – Natura, The Body Shop и Aesop, Avon се обръща към правителствата с апел да поставят като приоритет работата по превенция и защита от домашно насилие в условията на COVID-19. Организациите, които се борят на първа линия с проблема, вече отчитат значителен ръст в случаите на домашно насилие, както и засилено търсене на услуги в подкрепа на жертвите. Нещо повече, организациите предупреждават за очакван ръст в броя на жените и децата, потърсили подкрепа и защита, след края на извънредното положение.

Компанията подкрепя НПО сектора и отправя призив чрез отворено писмо към законодателната и изпълнителната власт да предприемат активни мерки в подкрепа на жените и децата, които са в опасност  като налагане на възпиращи санкции на извършителите, достъп до безплатна правна помощ за жертвите и лесен достъп до мерки за закрила. Пълният текст на отвореното писмо, може да видите тук.

Напомняме, че всяка жена, която се почувства в опасност, може да потърси помощ на  денонощна телефонна линия, която предлага професионална помощ за жертвите на домашно насилие в България. Номерът на линията е 080011977 и е напълно безплатен. Линията е управлявана от "Алианс за защита от насилие, основано на пола“ с участието на AVON Bulgaria.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи като сподели в своите социални мрежи линка към отвореното писмо до правителството с #IsolatedNotAlone - www.avon.bg/isolated.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).