Фонтанът на "Независимост" скоро ще светне и запее

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (13)
12:39 / 22.03.2016
3509
Подготвят градския шадраван на площад "Независимост" за пускане, видя репортер на Varna24.bg.

Все още не е ясно кога атракцията ще влезе отново в експлоатация. На този етап се премахва покритието, с което бе затворен шадравана. Очаква се съоръжението да бъде почистено и отново да "запее".

Припомняме, че новият фонтан, който бе пуснат миналото лято след пълно обновление може да изстрелва воден стълб с височина до 41 м. Уникалното за страната съоръжение, което е част от проекта "Естетизация и модернизация на главна пешеходна зона и зона за обществен отдих - град Варна", разполага с над 2000 цветови комбинации, което го превръща в красива водна атракция.

180 кубика оборотна вода се превръщат във феерия от танцуващи цветни струи, благодарение на 52 помпи, 300 дюзи, 400 прожектора и 30 км положени кабели. Допълнително е изграден воден пръстен, монтирана е система от тръбни разводки.

Металната конструкция на съоръжението се равнява на 8500 кг. Използвана е съвременна автоматика, която се ръководи от компютърни устройства и осигурява възможност за синхронизацията между осветление и музика.

Фонтанът има дневна, нощна и междинна програма без мелодии. Очаква се със затопляне на времето всяка вечер от 20.30 ч. да започва програма, съчетаваща вода, звук и светлина.

Още миналата година от Община Варна обявиха, че се работи по подготовка на конкурс за авторска мелодия на фонтана, ще бъде обявена и анкета за любима песен на варненци, която да бъде използвана за водното шоу.

Правят впечатление и градинките около фонтана, които са засети с красиви теменужки. 

Прекрасни розови дръвчета с магнолии цъфтят пред Окръжния съд в града. 

Виж коментарите (13)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).