Форум за превенцията на трафика на наркотици се проведе във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:07 / 11.07.2018
1156
Дискусионен форум на тема "Трафик на наркотици – новите предизвикателства пред европейските законодателни системи и органи по правоприлагане“ се проведе във Варна. Организатор на събитието са дирекция "Превенции“ и Общинският съвет по наркотичните вещества. Във форума взеха участие апелативни, окръжни и районни съдии и прокурори, полицейски и митнически служители, общински съветници и членове на съвета по наркотичните вещества. Специални гост-лектори бяха г-н Жулиен Отре - аташе по митническите въпроси в Посолството на Република Франция в София, и г-н Стефан Бакалов - началник отдел "Борба с наркотрафика" при Митница Аерогара София.

Отре изнесе презентация на тема: "Борбата с незаконния трафик и зависимостите – френският модел“. В структурата на представените френски митнически служби се открои новото звено "Кибермитница“, което има за основна задача борбата с киберпрестъпността, като осъществява надзор над сайтове, търсачки, платформи за електронна търговия, социални мрежи, форуми, включително и в "тъмната мрежа“ (DARKNET), поясни експертът. Като пример той  представи наскоро проведена операция, включваща виртуално и реално проследяване от служителите на дирекцията за митнически операции и звеното "Кибермитница“, в резултат на която са задържани лица, конфискувани са наркотици, оръжия, фалшиви лични документи и стоки.

По отношение на превенцията, интерес предизвика представянето на френската Междуведомствена комисия за борба с дрогата и зависимостите (MILDECA), която има за основна мисия проследяване на всички психоактивни вещества (наркотици, тютюн и алкохол), предотвратяване на зависимото поведение и обща координация на националната политика в областта на контролираните вещества. 

Стефан Бакалов представи темата "Новите психоактивни субстанции – перфектната буря“, като сподели добри практики от дейността на Агенция "Митници" и осъществените задържания на дизайнерска дрога на Аерогара София, съвременните тенденции в трафика на новите психоактивни вещества и рисковете, свързани с тяхната употреба.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).