Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фотоизложба с дизайн от естествени материали връща варненци към миналото
Автор: Пламена Николова 17:06 / 01.08.2019Коментари (0)2308
©
На площада пред "Дом на архитекта" между улица “Преслав" и "Мусала“ още няколко дни жителите и посетителите на град Варна могат да се насладят на интересна изложба на открито, която се състои от исторически фотографии на града, датиращи от началото на XX век. Идеята? Активни дейци от Фондация Иноватор заедно с Асоциация Таляна и Варна - Европейска младежка столица се опитват да разграничат зона на креативните индустрии, наречена Таляна. Заключена между улица "Преслав", "Цар Симеон I" и Гаровия площад, Таляна цели да привлече посетители в стария център на Варна отново. Отправяйки поглед към миналото и начина, по който хората са живели, изложбата, която е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата, се стреми да запази спомените от Стара Варна. По този начин всички хора, участващи в идеята зад Таляна, могат да видят какво се е променило през годините и да заключат какво може да се направи сега, така че да се съхрани културното и историческото наследство за бъдещите поколения. 

Град Варна има богата история, която ни отправя назад не само до Римската империя, но и до тракийските племена, живели в района. Връщайки се обратно в не толкова далечното минало, градът процъфтява и в началото на XX век. Пазари, банки, хотели, ресторанти, католическа църква, джамия и местни занаятчийски магазини - почти всичко е можело да се посети на тогавашната главна улица на града “Преславска". Поради локацията ѝ в близост до пристанището и между турската, гръцката, арменската и еврейската махали улицата е била населено място, където хората са имали възможността да закупят стоки от риба до елегантни шапки по последна мода, както и да общуват с другите граждани. На улицата човек все още може да открие някои от най-красивите архитектурни шедьоври, останали от архитект Дабко Дабков и от скулптора и архитект Кирил Шиваров. 

Интересен аспект на изложбата е начинът, по който тя е представена. Забравете за типичните скучни стойки за изложби, които не се връзват с представеното изкуство над тях. Случаят с изложба “Таляна" е различен. Елегантни дървени стойки са поставени на площада и карат всичко да се свърже перфектно със заобикалящата среда. Авторът на дървените стойки е младият дърводелец Димитър Тумбарков. Изложбата е прекрасен пример за непрекъснатото желание на местната общност да помага и да бъде креативна по отношение на градското развитие. Някои от хората, работили върху този проект, са част и от създаването на Рапана - безплатна улична библиотека със съвременен дизайн, която бе поставена пред входа на Морската градина. 

Сред фотографиите може да се види известната сграда на хотел Мусала. Построен през 1927 година, посетителите скоро започнали да го наричат “Перлата на Черно море". Освен представените красиви сгради, има някои интересни моменти, които са запечатали ежедневието на хората във Варна. Местни рибари, момичета след карнавал, членове на спортен клуб, пожарникари и занаятчии, реклама на филм от 1929 година и не на последно място рок концерт на плажа. Всяка фотография пази духа на миналото и ни напомня как са живели хората преди и какви са били техните ценности.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: