Французи харесаха Варна за голямото морско изложение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:50 / 25.05.2011
1153
Французи харесаха Варна за голямото морско изложение "Гран Павоа 2012". От няколко дни морската столица на България диша с атмосферата на празника, наречен неофициално генерална репетиция за догодина. Много и разнородни са проявите, все свързани с морето, с водните спортове, с атракциите, с екстремното, с две думи с онова, което пали страстите през лятото и прави отдиха по-емоционален и по-приятен.

Специално за празника на морето и водните спортове във Варна пристигна 15-членна делегация от френския департамент Шарант Маритим, гр. Ла Рошел. Събитието бе открито от кмета на Варна Кирил Йорданов, от председателя на ОбС Николай Апостолов и от представили на френския департамент Шарант Маритим, гр. Ла Рошел.

Лично вицепрезидентът на административния съвет на асоциацията "Гран Павоа" Патрик Рюпейрю поздрави организаторите - община Варна и морски фирми, и припомни, че идната година Варна ще приеме голямото водно изложение "Гран Павоа", което се провежда в Ла Рошел. През есента на т.г. - от 14 до 19 септември, Варна ще се представи в специален павилион на площ от 700 кв.м на изложението във Франция.

20 родни фирми за яхтено и морско оборудване подредиха щандове на морската гара за първия по рода си празник. Организаторите имаха идеята в изложението да се включат и чужди фирми, времето за това обаче бе кратко. Все пак варненци и гости на града имаше какво да видят - яхти, оборудване, екипировка, уреди за водни спортове. В акваторията на пристанището се проведоха демонстрации на ветроходни и гребни лодки, канута, скутери, радиоуправляеми модели и сърф. В рамките на празника на морската гара акостираха 30 яхти от международната Черноморска регата, а варненци и гости на града имаха шанса да се разходят по море с ветроходите "Роял Хелена" и "Пинта" и моторния кораб "Атанас Димитров". В плувен комплекс "Приморски" пък се проведоха драйвинг-демонстрации за любители.

Доста маниаци се захласнаха по щанда с каяците - този спорт за отдих и екстрем набира все по-голяма популярност и у нас. Туристическите каяци с по-високо ниво на оборудване се харчат за 1200 - 1700 лв., а морските вървят по 2000 - 3000 лв.

Хит на изложението обаче стана водното колело от ново поколение пъмпбайк, което направи официалната си премиера за България именно във Варна. То е американско изобретение и е вече много популярно зад Океана - и като средство за отдих, и като уред за топене на килограми, и като начин да се поразходиш по вълните. Пъмпбайк (помпа колело - от англ.) наподобява водните колелета у нас, които се използват и сега като атракция. Вместо колелетата обаче този уред разполага с два плъзгача - преден и заден, които наподобяват водни ски. Този, който го кара, е прав върху специална основа, която пружинира. Именно с пружиниране тласъците дават възможност на пъмпбайка да се придвижва по вълните.

Уредът засега струва 350 евро и е по джоба на всеки, който обича морето и екстремното изживяване. Експерти са изчислили, че пъмпбайка трябва да се кара между 15 минути и половин час, като "ездата" би стопила 200 излишни калории. Изобретател на пъмпбайка е 37-годишният Майк Пузо, роден в Зимбабве. Той е квалифициран инженер, състезател, пилот и изобретател. Ефектът на постъпателната сила напред на пъмпбайка се постига на принципа на плуването в стил "делфин".

Има и едно условие - теглото на трениращия да не надвишава 120 кг. Колелото се движи със скорост от 5 до 30 км/час. Пъмпбайка тежи само 14 кг, изработен е от алуминий и пластмаса. След кратък оглед на щанда маниаци се кълняха, че ще зарежат фитнеса и ще свалят килограми по вода. Още повече че лятото го позволява.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).