Френските фарове, изградени по Черноморието, ще бъдат представени в изложба в Марсилия и Тулуза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:32 / 18.08.2016
803
Френските фарове, изградени по Черноморието, ще бъдат представени в изложба в Марсилия и Тулуза в края на месец октомври. Това каза за "Фокус" д-р Стефан Пейков, председател на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, член на Българска картографска асоциация. Той допълни, че изложбата "Европейското откриване на Черно море. Френски страници", която ще представи седемте фара, се организира по инициатива на почетния консул на Република България в Марсилия, след което ще гостува в Тулуза, също по покана на почетния консул на Република България там, както и по инициатива на Негово превъзходителство българският посланик в Париж. 

Д-р Стефан Пейков каза още, че на Варна има посветени пет - шест страници. "За съжаление, Община Варна не се включи, тя поначало трудно се включва в сътрудничество с Бургас. Има някаква конкуренция между двата града, която им пречи да обединят българското черноморско крайбрежие и да наложат българския национален идеал и интерес. 

Някой разгаря и използва конкуренцията между Варна и Бургас и често хора като мен, които искат да правят обединителни прояви, страдат от това. Мисля, че не само аз, а цялата бургаска и варненска художественотворческа интелигенция страда от липсата на културен, съвременен диалог и единство", посочи д-р Стефан Пейков. 

По думите му седемте френски фара по Черноморието ни са били представени вече в изложба в Париж, именувана "Отриването на Черно море. Френски страници". 

"Тя бе дело на един обединен екип от морски специалисти и експерти по история от Варна, Бургас и София. Сътвори се една обща морска инициатива за представянето на френските страници по Черноморието, към които спадат не само фаровете, но и двете пристанища, както и други неща, които са забележителни за френското културно присъствие по Черноморието. Тази инициатива впечатли много френската публика в Париж. Тя беше свързана и с годишнината на варненското пристанище", допълни д-р Стефан Пейков. Той каза още, че изложбата във Франция е била организирана от Дипломатическия институт на МВнР и Международния търговски и културен център ГЕОПАН.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).