Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ГЕРБ ще утвърждава Варна като Черноморски медицински център
Автор: Екип Varna24.bg 12:30 / 16.04.2013Коментари (0)2182
©
Водачът на листата за народни представители на ПП ГЕРБ от 3 МИР - Варна Лиляна Павлова се срещна с представители на Съюза на учените във Варна. На срещата Лиляна Павлова представи приоритетите на ГЕРБ в сферата на науката и образованието, които партията се ангажира да изпълни, ако спечели изборите.

Представителят на Съюза на учените във Варна проф. Боян Медникаров посочи, че проблемите на науката и образованието са ключови, от гледна точка на устойчивото развитие на обществото. Те са свързани основно с това интелектуалния фактор да се превърне във водещ в развитието на обществото, както и да се създадат условия за хората, които генерират този фактор, за да има устойчиво развитие и конкурентният на икономиката.

Проф. Боян Медникаров отправи предизвикателство пред академичната общност и към представителите на политическите партии в България с намирането на подходящи фондове за стимулиране и развитие на науката и образованието, в условията на икономическа криза в Европа и страната. Подходящ механизъм за устойчиво развитие е обособяването на фондове по оперативни програми свързани с науката и образованието.

Лиляна Павлова посочи, че интелектуалния фактор трябва да бъде максимално използван. Тя посочи, че трябва да има промени в Закона за висшето образование, в средите за академично развитие, както и с разписването на национални критерии за всички ВУЗ-ове. Според нея е необходима реформа и във Фонда за научни изследвания, което е заложено, като приоритет в управленската програма на партията.

"Имаме опита и знаем, как да го направим, имаме ясна визия, как да се реформира Фонда за научни изследвания, за да работи по един прозрачен начин", добави Павлова.

Тя коментира, че реформата трябва да бъде, в посока на това да се работи по един прозрачен начин, като основно трябва да бъдат променят критериите за оценка на проектите.

По време на срещата бе обсъждана темата и за ОП "Наука, образование и иновации", която трябва да стимулира и млади учени, в посока реинтеграция.

"Сега е моментът да се борим и за финансиране по тази програма, като максимумът е 1 млрд. лв.", каза Лиляна Павлова и допълни, че за да получи страната ни това финансиране по тази нова оперативна програма, трябва правителството да има много убедителни аргументи, които да защити в Брюксел.

Лиляна Павлова каза още, че връзката между науката и бизнеса е много важна. Тя допълни, че трябва да се подпомогнат научните организации и бизнеса в процеса на пренасяне на знания, продукти и услуги. Според нея трябва да има и по-голяма популяризация на резултатите от научните изследвания и научните дейности.

По време на срещата стана ясно, че ректорите на Висшите учебни заведения в морската столица, обсъждат идеята Варна да се утвърди, като център на две национални специализации - медицина и науки за морето.

Лиляна Павлова посочи, че един от общо пет ключови приоритети за развитието на Варна и който е заложен в програмата на ГЕРБ е изграждането и утвърждаването на града като Черноморски медицински център. За да се утвърди Варна като водещ медицински център трябва да има наука, образование и лечебни заведения с модерна апаратура. Тя добави, че през последните години във Варна са инвестирани над 30 млн. лв. за модерна апаратура.

Ще се работи и в посока да бъде създаден Високо технологичен морски бизнес парк.

На срещата присъстваха и кандидат депутатите Иван Портних, Емил Радев, Пламен Манушев, Тодор Тодоров, Николай Апостолов, Нели Петрова и Светлозар Абаджиев.




Още по темата: общо новини по темата: 328
17.01.2014 »
19.10.2013 »
18.10.2013 »
14.10.2013 »
03.08.2013 »
21.07.2013 »
предишна страница [ 1/55 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: