ГПЧЕ "Йоан Екзарх" празнува 65 години от основаването на училището

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:15 / 11.05.2021
1733
На 11 май 2021 година Гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх“ празнува 65 години от основаването на училището – 65 г. на отдаденост, мотивираност, целеустременост, упоритост в усвояването на знанията и качество на образованието, съобщиха от пресслужбата на институцията!

През годините  гимназията се утвърди като едно от водещите училища в гр. Варна. Основана през 1956 година като Пето средно училище, през 1992 г. гимназията приема името "Йоан Екзарх“, а от 1994 година е езикова гимназия. През 2003 г. става първото българско общинско училище, удостоено с ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИКОВ ЗНАК  за иновативни методи на обучение по чужди езици, присъден от Европейската комисия по образование и култура.

Днес в ГПЧЕ "Йоан Екзарх“ се обучават 925 ученици от 62 висококвалифицирани учители, в т.ч. и учители чужденци по английски, немски и френски език. Използват се разнообразни съвременни методи на обучение, нови технологии и модели за комуникация. Гимназията е Център за езикови компетенции по немски език към посолството на ФРГермания, акредитиран изпитен център на Pearson Test of English, член на Общността на Pearson Longman училищата в България и на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. През последните години е сред най-добрите училища в България по резултати от ДЗИ.

Възпитаници на гимназията са лауреати на престижни национални и международни конкурси и състезания не само в областта на чуждоезиковото обучение, но и по български език и литература, физика и астрономия, математическа лингвистика, философия, спорт и други. 

В чест на годишнината и водени от идеята, че човек споделя съпричастността, уважението  и близостта си с хората когато дарява,   училищната общност на ГПЧЕ "Йоан Екзарх“ реши да сподели радостта и гордостта от постигнатото като създаде и подари добро под надслова "От сърцето на Пета! 65+ начина да бъдем по-добри!“. Добри дела, отправени към съученици, учители, родители, хора непознати, но в нужда или просто, за да бъдат зарадвани и уважени. Израз на традициите, утвърдени в "Семейството на Пета“, както с любов наричат себе си хората от различни поколения и географски точки на света, обединени в чувството си на принадлежност към популярно известната Пета езикова гимназия.

Днес, в чест на празника, от двора на училището полетяха 65 балона, всеки от които понесе послание от провеждащите се инициативи, изразявайки устрема и желанието на учениците от гимназията да са знаещи и можещи, добри хора и достойни възпитаници на ГПЧЕ “Йоан Екзарх"!

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).