Гениален цигулар превзема варненската сцена

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:56 / 05.04.2018
3140
Завладяващ с енергията си и покоряващ световните сцени със замах и страст – това е ексцентричният цигулар, ливанец с арменски произход и испански паспорт. Станал любим на всички поколения меломани по света, на своя концерт във Варна Ара Маликян ще разкаже своята лична емоционална приказка за НЕВЕРОЯТНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНА ЦИГУЛКА - 2 ноември 2018г. , 20:00ч., ДКЦ-Варна. 

В този двадесет и пети негов албум, главен герой е цигулката, родена в Модена и пропътувала до Ливан, за да попадне в ръцете на малкия Ара. По това време бащата - също цигулар, вече е научил синя си да свири и така три годишният Ара, заедно със своя специален инструмент стават неразделни и до днес, откриват виртуозния свят на Паганини и пътешестват през годините, преминавайки през всички музикални жанрове - от класика до рок и поп-музика. 

Ара Маликян с "Невероятната история на една цигулка" е големият финал на Международния музикален фестивал "Варненско лято" - експресивен и ексцентричен кросоувър проект с провокация към всички поколения, най- вече към младежката аудитория. Очаквайте интригуващ музикален разказ, с който фантастичният Ара Маликян заедно с група виртуозни музиканти ще ни запознае в Двореца на спорта и културата във Варна, ден преди турнето им в Източна Европа. 

Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут, Ливан. Баща му е арменец, опитен цигулар, от когото малкият Ара първоначално се учи да свири ливанска музика. На 12 години Ара вече е технически подготвен и на 15 е най-младият студент в музикалното училище в Хановер, където е специално поканен със спипендия от германското правителство. Попадайки в Германия, неговите усилия да просперира в академичната среда му носят забележителен успех. От там Ара продължава образованието си в музикалното училище в Лондон, получава уроци от педагози като Франко Гули, Руджеро Ричи, Иври Гитлис и членовете на  Alban Berg квартет. 

След Лондон Ара Маликян избира Испания, където в последните 20 години се радва на слънчево време и южния темперамент на хората, истински  импониращи на емоционалния му стил. Популярността и успехите са факт и гениалният изпълнител концертира, записва саундтраци от филми на Педро Алмодовар, работи с култовата испанска група "Чамбао". 

Никай от зрителите по света не остава равнодушен при майсторството на виртуоза. Стилът му изявява богата душевност, интерпретира виртуозно и атрактивно всички класически произведения за цигулка, като качествата му на артист и техничен цигулар се проявяват не само в по-различната трактовка, но и с голям емоционален заряд.

Ара свири главозамайващо както класика, така и музика на различни култури - на Близкия изток (арабска и еврейска), на Централна Европа (цигански и Klezmer), на Аржентина (танго) и Испания (фламенко). Виртуозът концертира във всички световноизвестни театри  - солово или със симфоничен оркестър. През май подготвя концерти в Русия, завърнал се скоро от Китай, преминал през Барбикан в Лондон, към момента е на тур в Испания – страната, в която живее и работи като концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. 

Екстраординарният гений, както го наричат,  е продал е 100 хиляди копия от "Четирите годишни времена" на Вивалди. Популярен е с изпълненията на сонатите на Шуман и с концерта с фламенко китариста Хосе Луис Монтен, станал известен с този по-нестандартен проект, с който провокира бурни дискусии за нормите в света на класическата музика. 

Ара Маликян е носител на множество високи призове, сред които са първите награди "Феликс Менделсон" в  Берлин, Германия, "Пабло Сарасате",  "Николо Паганини" (Генуа, Италия),  "Родолфо Lipizer" (Гориция, Италия) и други. 

Към момента е реализиран само един негов концерт в България, в НДК – София, през февруари 2017г. Предстои първото му посещение във Варна, на 2 ноември в зала "Конгресна" на ДКЦ, от 20:00ч. 

Билетите са в продажба в системата на ИВЕНТИМ, на касата на Спортна зала – Варна, на касата на Фестивален и конгресен център – Варна, както и онлайн. Първите билети са с промоционални цени. 

Гостуването на гениалния цигулар с емоционален кросоувър концерт е финален акцент на най-стария музикален фестивал в Източна Европа и се реализира по покана на Община Варна и AGBU /Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган/.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).