Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Георги Лечев открива юбилейна изложба в Градската художествена галерия на Варна
Автор: Пламена Николова 09:12 / 31.08.2020Коментари (0)3038
Рядко има изложби, които се очакват като огромно преживяване от почитателите на изобразителното изкуство. Но всеки път, когато Георги Лечев прави изложба, публиката получава не само естетическото удоволствие от визуалната среща с творбите, а и дълбокото изживяване от емоционалното съприкосновение с харизмата на големия артист, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Знаково лице на Варненската графична школа и на графиката в България, Лечев има многобройни награди от световни форуми, сред които са призове от Берлин, Фридрихщат, Кайро, Клуж, както и Гран при на Международното биенале на графиката – Варна, България от 1991. Получава и признанието на държавата – през 2009 на художника е присъден орден "Св. св. Кирил и Методий“, първа степен, за особени заслуги в сферата на културата и изкуството. Носител е и на награда "Варна“.

За своята 70-годишнина Георги Лечев събира мащабна селекция от свои работи графика и живопис от целия си творчески път, която ще бъде експонирана в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна от 1 септември до 11 октомври 2020. Юбилейната ретроспективна изложба представя всички периоди в графиката и живописта на Лечев. Изложбата ще открие изкуствоведът Румен Серафимов, куратор на експозицията, а в откриването ще се включи и актьорът Стефан Мавродиев.

Творчеството на Георги Лечев представя изкуствоведът Пламена Димитрова – Рачева, директор на ГХГ – Варна:

Изложбите на Георги Лечев винаги са били считани за събитие в художествения живот в България и в чужбина, където неговото изкуство от десетилетия е познато и ценено.

За 45 години творчески живот и дейност във Варна, той е реализирал над 100 самостоятелни изложби в едни от най-авторитетните обществени и държавни галерии в България, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Швеция, Чехия, Португалия, Япония, САЩ, Австралия, Русия, Дания, Бразилия, Куба, Чили. За приносите му в графичното изкуство е отличен с девет най-престижни международни награди и с три национални и държавни награди. Георги Лечев е пожизнен член на Американския биографичен институт в Колорадо, САЩ, на Международния биографичен център в Кеймбридж, "Мъж на годината" за 1992, 1993 г. за високи постижения в областта на изкуството.

След дипломирането си през 1975 г. Георги Лечев е от варненските художници "гаражисти“, които с творческите изяви и постижения в областта на графиката поставят основите на една нова генерация в българското изкуство като формират облика на т.н. Варненска графична школа. След 1979 г. Лечев има свое ателие в легендарния Арт център "Вулкан“ във Варна, отпечатва графиките си в новосъздадената от художниците Графична база. Работи цветна гравюра на метал, отпечатана с няколко плочи, като използва техниката на офорт, акватинта, суха игла и резерваж. Постепенно стилът му се развива от неореализъм към експресивната абстракция, тематиката му излиза от рамките на социалната и персонална проблематика, за се трансформира в идеи, паралелни в други изкуства, като поезия, джаз и др. Изразните му средства, линия, щрих, цветно петно след 90-те години на ХХ в. се трансформират в семиотична знакова система. В изобразителното поле на графичният лист или на живописното платно, той преформатира фигуративно-експресивния си маниер, като израз на личното, спонтанното, интуитивното (както е при сюрреализма), в импулсивна и експресивна живопис и графика. От последното десетилетие на века са голямоформатните му цветни графики в неоекспресивен дух с рефлексия към "общочовешки“ теми и сюжети. В някои от тях виждаме закодирани текстове, в други - акцентиране върху символиката на цветовете. С някаква иронична носталгия към романтизма художникът отпечатва върху белотата на графичния лист наситени с много енергия, импулсивни, абстрактни и фигурални структури. Това са абстрактни жестови произведения, с ярки цветни контрасти, наситени с много чувство и енергия, които през последните три десетилетия претворява в живописните си платна. С тях Лечев успешно участва в групови и специализирани изложби за графика и живопис в България и чужбина.

През 1997 г., след настъпилите политическите промени през 1989 г. логично довели до промени в художествения живот, Георги Лечев за първи път показва в своя самостоятелна изложба във Варна живописни творби и графични миниатюри, създадени между 1993 -1997 г. Идеята му е програмна за последващото му развитие, защото носи личното послание на автора, че "чрез най-обикновените форми изкуството представя божественото“.

Надарен с богат артистичен талант, Лечев е сред малцината български художници, които не стоят в сянката на времето и проблемите. Създател на ярка живопис и графика, с неочаквани решения и дързост той смело скъсява дистанцията със зрителя, като търси в изкуството си емоционалното, неуловимото. Творбите му оставят трайно впечатление с човешката си импулсивност, с живописната си виталност, с тематичното си многообразие и с необикновената си лиричност и благородство.

В многобройните публикации и критични отзиви за изложбите му в страната и чужбина се акцентира върху индивидуалните особености на неговите творчески похвати и маниер, заради които изкуството му е ценено. Изтъква се, че картините му са жестови, че са заредени с драматизъм, защото визуално са истински естетически поеми в движение, наситени с експресия. Динамиката на енергичните цветове и "проницателните" слоеве на материята изграждат конвергенцията в пространството. В него романтично се приближават и движат въздушни, пленерни енергийни линии или контрастни цветни зони, насищащи с яркост и богати емоционални ритми композициите.

В 1991 г. швейцарския критик Роже Майер пише за живописта му, "че свободните движения и силните усещания притежават емоционален резонанс, че творбите му допълват съзнателната ни представа за обективността. Дори и напълно абстрактни, те са наситени с енергия, те са образ на "вътрешното огледало" на твореца, в което не винаги се отразява това, което вижда самото око.“

Много от критиците се спират специално и върху символичното тълкуване на цветовете в абстрактната живопис на художника. За американската изкуствоведка Дороти Майерс /1995 г./, "червеното е статично, кафявото е спокойно, синьото отстъпва спокойно, черното статично е тържествено тихо, докато бялото е вдъхновяващо мълчаливо. За нас синьото е полъх от безкрая, бялото - стихията на бурното море, жълтото е викът на вятъра, а червеното – копнеж“, в заключение казва тя.

За швейцарската критичка Изабел ван Беек /1993 г./ "символичното звучене на цветовете е свързано с традициите и семантиката на западноевропейското изкуство. В този смисъл цветовете имат хералдична роля, защото те са смислово сакрално обозначени - така както това е в иконата.“

Сходно е и мнението на немския изкуствовед Клаус Диетер /1996 г./, че посредством живописта на Георги Лечев, т.е. "отвъд действителността, зрителят се потапя в изкуство, в което се сливат югоизточното славянско цветово усещане с абстрактните, знаменателни форми на постмодернизма.

Така или иначе, в рамките на модерната живопис или по-точно на постмодерна, художникът декларира и проявява свобода на израза. Той свързва битието с човешката психология, предава индивидуалност на художествените изразни средства - цвят, графична техника, структура на композицията.“

Известният немски изкуствовед д-р Александър Толбайн /1993 г./ определя графичните произведения и живописните платна на Георги Лечев като "знакови послания, кодирали идеи извън всичко назовано и разказано, като изкуство, родено в съзерцание, в което инвенциите са породили художествените образи.

Тази характеристика допълва констатацията ни, че изкуството му е постигнало етапа на една модерна живопис в завършен вид. В него доминира спонтанния израз, но и усещането, че картинното пространство е заредено, че искри от човешка емоция. И в гравюрата, и в живописта художникът прекрасно владее техниката. Неговото чувствително зрение улавя сетивно фините нюанси на свободно разлетите и преливащи се в изобразителното пространство багри, форматите на творбите нямат никакво значение, защото е постигнато монументализиране на художествения образ. Излъчването на живописта резонира дълбоко в обозримото пространство, носи сила, темперамент и овладяна емоция.“

За това, в известната американска галерия "Монсерат" в Ню Йорк /1997 г./, в квартала на изкуствата "Сохо“, представяща живописта на Георги Лечев, ми споделиха: "Това е един много, много интелигентен художник.“

Убедена съм, че ретроспективната изложба в Градската художествена галерия във Варна ще остави у нас усещането за едно неповторимо преживяване, защото то е породено от талантливото изкуство на родения във Варна художник Георги Лечев - един истински Артист на артистите.

Георги Лечев е роден във Варна на 30 октомври 1949.

Завършил университета "Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново през 1975.

Художник с над 100 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Швеция, Чехия, Португалия, Япония, САЩ, Австралия, Русия, Дания, Бразилия, Куба, Чили.

Самостоятелни изложби

1979 Градска художествена галерия, Стара Загора

1980

Художествена галерия в Карлови Вари, Чехия

Галерия “Au Virage", Сапре, Швейцария

Градска художествена галерия, Варна

1981

Градска художествена галерия, Прага, Чехия

Градска художествена галерия, Острава, Чехия

1983

Дордрехт, Холандия

Български културен институт, Братислава, Словакия

Художествена Галерия "Раковски“, София

1984 Галерия “Au Virage", Сапре, Швейцария

1985 Художествена галерия Стария Пловдив

1986 Художествена галерия "Лайнфайден, Германия

1988 Художествена галерия "Pictor", Гьотеборг, Швеция

1989 Градска галерия във Вединген, Германия

1990 Сепоко, Япония, Токио, Япония

1991

Галерия "Ivana", Епон, Франция

Художествена галерия "Pictor", Гьотеборг, Швеция

Художествена галерия "La Hale", Париж, Франция

1992 Галерия "Peter’s", Лимасол, Кипър

1993 Художествена галерия, Saint Imier, Швейцария

1994 Галерия "Meiforth" St,Peter – Ording, Германия

1995 Галерия "Artec 1" Манхайм, Германия

1996 Градска галерия, Фирнхайм, Германия

1989 Галерия "Майфорт“, Санкт Петер-Ординг, Германия

1997

Галерия "Монтсерат“, Ню Йорк, САЩ

Галерия "Ulhus", Белград, Сърбия

1998

Галерия "Майфорт“, Санкт Петер-Ординг, Германия

Галерия "Camue", Манхайм, Германия

Saby Laz, Щутгард, Германия

Bruchsal, Германия

1999 Uznach, Швейцария

2000

Галерия "Klinikum", Лудвигсхафен, Германия

Галерия “Cavalet", Варна

Арт център "Артеа“, Варна

2001 Галерия "Villat", Делемон, Швейцария

2002 Галерия "Armony", Анкара, Турция

2003 Galerie du Genacie, Девелиер, Швейцария

2004

Галерия "Арте“ София

Галерия "Артин“ Варна

Градска Галерия, Лисабон, Португалия

2005

Галерия "TUI" Хановер, Германия

Център по икономика, Берлин, Германия

2006

Гьоте институт, Хамбург, Германия

Музей на графиката "Шрайнер“, Бад Щебен, Германия

Галерия "Навиларт“ Варна

2007

Галерия "Пролет“ Бургас

Арт център Берлин, Германия

Посолство на Република България, Берн Швейцария

Галерия "Pero", Белград, Сърбия

След 2008 – Различни изложби в Швейцария, Германия, България и др.

Участия в международни Биеналета на графиката:

1995, 1985, 1983 Любляна, Словения

1991, 1989, 1987, 1986, 1984 Intergraphik, Берлин, Германия

1989, 1986, 1984 Grenchen, Швейцария

1987 Биела, Италия

1986, 1985 Краков, Полша

1985 Гран Пале, Париж, Франция

1984 Триенале на рисунката, Рийека, Югославия

1981 Сао Паоло, Бразилия

1980 Баден-Баден, Германия

Награди:

2009 – Орден "Св. св. Кирил и Методий“, първа степен за особени заслуги в сферата на културата и изкуството

1997 – Почетно отличие на Първото биенале на графиката – малък формат в Клуж, Румъния

1995 – Медал от Международното триенале на графиката – Кайро, Египет

1991 – Гран при на Международното биенале на графиката – Варна, България

1989 – Почетно отличие от Биенале на графиката – Фридрихщат, Норвегия

1989 – Награда от Арт диалог – Париж, Франция

1987, 1983, 1981 – Награда от Биенале на графиката – Варна, България

1984 – Награда от Integraphik – Берлин, Германия

1982 – Първа награда на Шестата национална изложба – България

1982 – Национална награда за графично изкуство "Веселин Стайков“

1982 – Награда на град Варна

Притежатели на творби на Георги Лечев:

Национална художествена галерия – София, България

Софийска градска художествена галерия

Графичен арт център – България

Национална библиотека – Париж, Франция

Художествена галерия – Еслинген, Германия

Музей на изкуството – Прага, Чехия

Конгресната библиотека – Вашингтон, САЩ

Фондация "Арт диалог“ – Париж, Франция

Музей "Албертина“ – Виена, Австрия

Национална колекция за изящни изкуства – Париж, Франция

Художествена галерия – Бърно, Чехия

Частни колекции в България, САЩ, Норвегия, Швейцария, Аржентина, Франция, Германия, Полша, Мексико, Италия, Канада, Швеция, Япония, Холандия и др.

ФОТОГРАФИИ

Портрети на Георги Лечев в ателието му: автор Александър Николов

Репродукции:

Георги Лечев, Аркадия, маслени бои, платно, 1995

Георги Лечев, На сутринта с чаша кафе, маслени бои, платно, 2001

Георги Лечев, Небесни поляни, маслени бои, платно, 2000

Георги Лечев, Светлинни години в синьо I, маслени бои, платно, 2000

Георги Лечев, Това е за теб I, гравюра на метал, 1993

Георги Лечев, Яйцето, гравюра на метал, 1985

Георги Лечев, Вървя с отворен чадър, 1997, гравюра на метал

Георги Лечев, Прегръдка, 1983, гравюра на метал








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (398) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1619) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: