Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гербаджии питат премиера дали стои зад незаконосъобразните действия на областния
Автор: Екип Varna24.bg 15:21 / 29.01.2014Коментари (0)1486
©
"Кой е предложил Иван Великов за областен управител и кой ще понесе отговорността за действията му?" Този въпрос варненските народни представители от ПП ГЕРБ отправят чрез механизмите за парламентарен контрол директно към министър-председателя Пламен Орешарски. Конкретният повод е заповедта на областния управител, с която бяха върнати за преразглеждане всички решения от сесията на Общински съвет - Варна, проведена на 13 и 14 декември 2013 г.

В писмено поставения си въпрос депутатите Павел Христов, Лиляна Павлова, Емил Радев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов и Нели Петрова настояват премиерът да отговори дали е запознат с некомпетентните действия на областния управител и дали тези действия са направени с негова санкция.

"Застава ли правителството зад незаконосъобразните действия на назначения от него областен управител, с които се накърняват съществени интереси на варненци заради овладяване на едно търговско дружество?", питат още варненските народни представители от ПП ГЕРБ, като визират казуса с Общото събрание на съдружниците на Водоснабдяване и канализация Варна ООД.

На въпросното заседание представителят на община Варна гласува против освобождаване на стария и избора на новите управител и контрольор. Мотивът е, че събранието не е свикано законосъобразно, на съдружниците не са представени никакви материали, а предложената кандидатура на Пламен Стоянов за нов управител не отговаря на изискванията. Приетите решения, освен това, са същите, които се обжалват пред Варненския окръжен съд и все още няма влязло в сила постановено решение по делото. Въпреки това управителят и контрольорът на ВиК са сменени със същите лица, които са били избрани през юли 2013 г., се отчита в аргументите на депутатите от ПП ГЕРБ-Варна.

Те припомнят, че без да е страна по съдебните дела, свързани с оспорването на решенията от Общото събрание на ВиК, Иван Великов изпраща свое становище до Варненския окръжен съд. В него той поддържа тезата, че обжалването от страна на съдружника община Варна е незаконосъобразно, защото не е влязло в сила решението на ОбС за избор на представител в Общото събрание на дружеството. От това действие на Иван Великов става ясно, че именно рокадата във ВиК ООД е станала причина за връщането на всички решения на сесията. По този начин се заостря вниманието на обществеността, че областният управител е пряко ангажиран в овладяване управлението на едно търговско дружество, се изтъква във въпроса до премиера.

Чрез него се припомня, че с върнатите от Иван Великов решения варненци са лишени от възможността да заплатят с намаление такса "Смет" и данък "МПС", за неопределен период е спряно и изплащането на социални и здравни помощи на граждани, изпаднали в затруднения, бавят се парите за съфинансиране на европрограми и заплатите на персонала на Тубдиспансера преди коледните празници, блокира се актуализацията на бюджета за 2013 г., отлага се приемането на бюджета на общината за 2014 г. и т.н.

Тези и други решения на местния парламент на практика са върнати в първия работен ден след коледните празници с мотивите, че заседанието не е проведено през втората сряда от месеца, въпреки че за промяна на датата има решение на председателския съвет към ОбС. Такова решение е взето от председателския съвет, но няма законово задължение да се представя на областния управител. Няма пречка обаче той да го поиска и да му бъде предоставено, категорични са варненските народни представители. Те не са съгласни и с процедурните забележки на Иван Великов, че становищата на водещите комисии и мотивите на вносителите на проекти за решения не са четени в ОбС. Становищата на комисиите присъстват в протоколите, а мотивите се съдържат в предложенията в писмен вид. Те същевременно са публикувани на сайта но община Варна и разпратени на електронните пощи на съветниците. Областният управител спокойно би могъл да се запознае с тях, а ако не може да се справи с търсенето на уеб страницата на общината, то може да изиска да му бъдат предоставени служебно, отчитат в питането си към премиера варненските депутати от ПП ГЕРБ.

Според тях заповедта на областния управител умишлено е внесена в деловодството на община Варна в последния работен ден от 2013 г., тъй като така свикването и провеждането на сесия до 31 декември става невъзможно. Абсолютно в нарушение на закона е и повторното връщане на 2 решения, които веднъж вече са били върнати от Иван Великов и прегласувани на сесията на 13 декември 2013 г. Така областният управител е превишил правомощията си, тъй като ЗМСМА му дава право да ги оспори единствено пред административния съд, се изтъква още в писмения въпрос на варненските депутати до премиера.

Според тях още по-притеснителни са изказванията на г-н Иван Великов, че дава "жълт картон" на ОбС и се конфронтира с общинските съветници, вместо да води политика на общи действия на местната и централната власт за подобряване на условията на живот на територията на община Варна, заявяват народните представители Павел Христов, Лиляна Павлова, Емил Радев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов и Нели Петрова.




Още по темата: общо новини по темата: 13
17.01.2014 »
14.01.2014 »
14.01.2014 »
13.01.2014 »
13.01.2014 »
07.01.2014 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: