Главният архитект: Има риск, ако "Дупката" остане в частни ръце, там да се появи "чудовище"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:29 / 05.10.2018
4420
След широки дебати Общински съвет – Варна прие предложението Общината да придобие 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин", собственик на т.нар. Дупка в центъра на града. Решението беше гласувано с 28 "за“, 8 – "против“ и 2 – "въздържали се“.

По време на дискусията, продължила близо час, се чуха различни мнения, но всички бяха единодушни, че близо 35-годишната сага трябва да бъде решена. Емоционално изказване пред съветниците направи главният архитект Виктор Бузев, според когото тази територия в града е безценна. "Има риск, ако теренът остане в частни ръце, там да се появи аморфна форма. Инвеститорът ще спази всички малки законови ограничения по ъглите и не е изключено да се получи “чудовище", което няма да върши работа на никого. Разбира се, това са само хипотези, но много бих искал Община Варна да решава какво ще се случва на това място“, посочи арх. Бузев.

По думите му не е толкова важно колко струва един лев днес или колко ще струва той утре. "За друга ценност говорим и Варна трябва на всяка цена да се бори, за да придобие този терен“, изтъкна главният архитект в контекста на изказванията за високата цена на сделката. Според оценката на независими експерти пазарната стойност на "Централен универсален магазин" е в размер на 43,2 млн. лева. Придобиването на дружеството ще се осъществи само в случай че бъдат предоставени средства от държавния бюджет.

Т.нар. Дупка в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между бул. "Княз Борис I", ул. "Княз Ал. Батенберг", ул. "Архимандрит Филарет" и ул. "Воден". Тя е в този си вид от края на 80-те години, когато са съборени къщи с идеята да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ. В процеса на работа обаче са били открити древни останки – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и в национален мащаб. По време на днешното заседание бе изказано мнението, че ако Община Варна стане собственик на терена, разкопките ще могат да продължат и не е изключено да бъдат открити и други уникални находки.

Виж коментарите (1)

Още по темата (53):
29.02.2024 Благомир Коцев с новина, която варненци чакат от четири десетилетия
09.01.2024 Кметът на Варна: Ще има широко публично обсъждане и дори местен референдум относно "Дупката"
02.03.2021 Експерт: Очакваме за Деня на Варна с публично обсъждане да бъде избран най-добрият проект за Дупката
22.10.2019 Запознайте се с Топ 3 предложенията на експертите и гражданите за Дупката
07.10.2019 Варненци не искат мол или хотел на мястото на Дупката! Ето какво е масовото желание
06.10.2019 Обявяват какво искат варненци на мястото на Дупката в центъра на града
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).