
ЗАРЕЖДАНЕ...
Главният здравен инспектор разнищи във Варна заразата от салмонела | ||||||
| ||||||
По думи на д-р Кунчев се касае за епидемичен взрив от салмонела възникнал по всяка вероятност след консумация на заразен хранителен продукт. Първоначално е имало съмнение, че е основно от дейността на млечна кухня във Варна, но в последствие, развитието на епидемиологичния взрив показва, че не могат да се свързват случаите само с нея, тъй като има и възникнали случаи и от други млечни кухни, детски градини, а и от възрастни пациенти, които нямат общо с консумацията от детските кухни. Въпреки това, по думи на д-р Ангел Кунчев, първо е изследван целия персонал, за да се види дали няма носителство, като изследванията са показали, че такова няма. В рамките на два дни кухните са били затворени от БАБХ, проведена е дезинфекция, така че да няма никакви съмнения в безопасността за храната, която излиза от тях. Той добави, че от тези 45 доказани микробиологично случаи е вероятно те да са малко повече. По всяка вероятност някои от случаите са останали под общата диагноза ентероколити, които също имаха увеличение в периода август-септември. 35 от всички заболели са на възраст от 1 до 4 години, 3 деца са на възраст до 1 година, 2 са на възраст от 5 до 9, 2 лица са над 18 години. По мнение на здравния инспектор от епидемиологична гледна точка случаят е приключил и добави, че вероятно става въпрос за заразяване от партида пилешко месо. Източник: Радио "Фокус" |
Още по темата: | общо новини по темата: 14 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg