"Гледай, рисувай и учи!" в Градската художествена галерия - Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:22 / 08.03.2022
1258
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, представя от 9 март в своите зали една колекция от факсимилета на офорти на Рембранд, която отваря вратите на нова програма от нейната дейност, съобщи Нина Локмаджиева.

Рембранд ван Рейн, великият нидерландски художник и гравьор, едно от най-големите имена на европейското изкуство, твори през тъй наречения Нидерландски златен век - епоха на стопански и културен подем. Новаторският му стил изпъква на фона на преобладаващия по това време в по-голямата част от Европа барок. Неговите гравюри и картини му спечелват репутацията на голям художник и го превръщат в учител на множество значими нидерландски художници от следващото поколение.

Сега произведенията на Рембранд ще станат основа за първия модул от новата образователна програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, идея на екипа на Галерията.

Партньори в проекта са НУИ "Добри Христов“ – Варна, РБ "НУИ "Добри Христов“ – Варна, РБ "Пенчо Славейков“ – Варна, отдел Изкуство, и НЧ "Просвета“- 1927, Варна.

В “Час по изкуство в Галерията" участниците ще могат да усвоят знания и умения под ръководството на музеен педагог. Заниманията се провеждат от вторник до петък в периода от 9 до 29 март от 10 до 16 ч.

Модулът “Гледай, рисувай и учи!" започва с уроци по експонираните факсимилета на офорти от Рембранд. В рамките на уроците участниците ще се запознаят с творчеството на художника и с неговата епоха, ще научат подробности за графичната техника на офорта и особеностите на графиката на Рембранд. Сред творческите задачи са прерисуването на графично произведение от колекцията факсимилета, като се изследват преходите между светло и тъмно в композицията, както и анализът на основните графични изразни средства - линия, щрих и петно.

За целите на обучението в Галерията се експонирани факсимилета на 100 офорта на Рембранд. Колекцията с оригинали принадлежи на Държавния музей за изящни изкуства “Пушкин" в Москва. Музеят притежава 434 отпечатъка от 255 офорта на Рембранд. Основата на сбирката са листове от колекцията на Н. С. Мосолов. Николай Семенович Мосолов (1847-1914) е професионален гравьор и най-често гравира по картини на Рембранд. Въпреки това той остава в историята преди всичко като уважаван колекционер и тънък познавач на нидерландската графика. Мосолов е съставил първокласна колекция от офорти на Рембранд, чието начало е положено от неговия баща. Попълва колекцията си, като купува гравюри на европейски търгове и се стреми да придобие главно най-добрите отпечатъци.

Цялото графично творчество на Рембранд наброява около 300 офорта в жанровете на портрета, автопортрета, фигуралната композиция, пейзажа и натюрморта.

Галерията предоставя необходимите материали за рисуване на участниците. Накрая участниците в програмата ще могат да си тръгнат със създадените от тях рисунки.

Всеки почитател на изобразителното изкуство може да се включи в обучителната програма независимо от възрастта. Добре дошли са и деца, и възрастни.

Входът е без зелен сертификат, с маски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...
Днес за последно варненци ще са на аванта
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...
ПП "Български Възход" Варна входира листата си за предстоящите из...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).