Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Гледай, рисувай и учи!" в Градската художествена галерия - Варна
Автор: Пламена Николова 17:22 / 08.03.2022Коментари (0)1245
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, представя от 9 март в своите зали една колекция от факсимилета на офорти на Рембранд, която отваря вратите на нова програма от нейната дейност, съобщи Нина Локмаджиева.

Рембранд ван Рейн, великият нидерландски художник и гравьор, едно от най-големите имена на европейското изкуство, твори през тъй наречения Нидерландски златен век - епоха на стопански и културен подем. Новаторският му стил изпъква на фона на преобладаващия по това време в по-голямата част от Европа барок. Неговите гравюри и картини му спечелват репутацията на голям художник и го превръщат в учител на множество значими нидерландски художници от следващото поколение.

Сега произведенията на Рембранд ще станат основа за първия модул от новата образователна програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, идея на екипа на Галерията.

Партньори в проекта са НУИ "Добри Христов“ – Варна, РБ "НУИ "Добри Христов“ – Варна, РБ "Пенчо Славейков“ – Варна, отдел Изкуство, и НЧ "Просвета“- 1927, Варна.

В “Час по изкуство в Галерията" участниците ще могат да усвоят знания и умения под ръководството на музеен педагог. Заниманията се провеждат от вторник до петък в периода от 9 до 29 март от 10 до 16 ч.

Модулът “Гледай, рисувай и учи!" започва с уроци по експонираните факсимилета на офорти от Рембранд. В рамките на уроците участниците ще се запознаят с творчеството на художника и с неговата епоха, ще научат подробности за графичната техника на офорта и особеностите на графиката на Рембранд. Сред творческите задачи са прерисуването на графично произведение от колекцията факсимилета, като се изследват преходите между светло и тъмно в композицията, както и анализът на основните графични изразни средства - линия, щрих и петно.

За целите на обучението в Галерията се експонирани факсимилета на 100 офорта на Рембранд. Колекцията с оригинали принадлежи на Държавния музей за изящни изкуства “Пушкин" в Москва. Музеят притежава 434 отпечатъка от 255 офорта на Рембранд. Основата на сбирката са листове от колекцията на Н. С. Мосолов. Николай Семенович Мосолов (1847-1914) е професионален гравьор и най-често гравира по картини на Рембранд. Въпреки това той остава в историята преди всичко като уважаван колекционер и тънък познавач на нидерландската графика. Мосолов е съставил първокласна колекция от офорти на Рембранд, чието начало е положено от неговия баща. Попълва колекцията си, като купува гравюри на европейски търгове и се стреми да придобие главно най-добрите отпечатъци.

Цялото графично творчество на Рембранд наброява около 300 офорта в жанровете на портрета, автопортрета, фигуралната композиция, пейзажа и натюрморта.

Галерията предоставя необходимите материали за рисуване на участниците. Накрая участниците в програмата ще могат да си тръгнат със създадените от тях рисунки.

Всеки почитател на изобразителното изкуство може да се включи в обучителната програма независимо от възрастта. Добре дошли са и деца, и възрастни.

Входът е без зелен сертификат, с маски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Първа лига сезон 2023/24
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (396) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1619) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: