Гледаме войните на Аспарух и Иван Асен в Археологическия музей

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:24 / 22.01.2015
723
От 30 януари до 15 март 2015 г. в зала "Юг" пред гостите на Варненския археологически музей ще се изправят войните на Аспарух и Иван Асен.

За първи път посетителите ще могат да видят възстановки на облекла, въоръжение и снаряжение от VI-ти до XIV-ти век върху фигури в цял ръст, както и реплики на оръжия, бронзови апликации и накити. Редом с тежките конници и лековъоръжените стрелци, ще се разкрие и визията на по-слабо известни народи, воювали по нашите земи, загадъчните кумани, страховитите византийци и странстващите северни наемници.

Развитието на средновековното българско войнско облекло и въоръжение е представено в хронологически ред, от Първата българска държава през периода на византийско владичество до края на Второто българско царство.

Изложбата представлява уникален проект, обединяващ дългогодишната работа на реконструктори от цялата страна, много от които вече са международно известни. Различните им търсения, теории и експерименти се обединяват от общото желание за възстановяване и съхранение на древната българска култура. Реконструираните от тях облекла, оръжия и защитно въоръжение са участвали във възстановки на исторически битки, чествания и средновековни фестивали и са доказали многократно своето качество.

Изложбата е посветена на 250-годишнината от първия препис на "История славянобългарская", завършен на 29 Януари 1765 година от Софроний Врачански в град Котел. Организаторите биха искали чрез нея да насърчат българите да опознаят миналото си, каквато е била и целта на първото възрожденско произведение на българската историография, описващо моменти на величие и слава от средновековната ни история.

Откриване: 30 януари 2015 г. от 17.00 час


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).