Глобиха с над 116 000 лв. почистващата фирма във Варна! От ЗМБГ обясниха откъде идват проблемите!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:23 / 04.07.2022
2925
Над 116 000 лв. са наложените глоби на почистващата фирма във Варна за последните три месеца, но санкциите няма да решат проблемите със сметопочистването и сметоизвозването. Необходимо е повишаване на общественото съзнание и гражданския контрол по този въпрос, бе изтъкнато на днешното заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общинския съвет, на което беше обсъдена ситуацията със сметосъбирането. В дискусията се включиха членове на местния парламент, служители на Община Варна и на районните администрация, както и представители на почистващата фирма. 

Зам.-председателят на Общинския съвет и председател на комисията Христо Атанасов открои две слаби места в сметоизвозването и сметопочистването. Едното от тях е липсата на стиковка между големия камион, който извозва боклука, и помощното камионче, почистващо след него около контейнерите. Другият проблем е липсата на датчик, който да отчита кога съдът е пълен. 

Новата автоматизирана система за събиране на битови отпадъци работи активно, бе съобщено по време на заседанието. Специализираните автомобили тип "Норд" са на 12-часови смени, за да се осигури 24-часов непрекъснат режим. Към шофьора ще се присъедини общ работник с оглед подобряване хигиената около контейнерите, защото нерегламентираното замърсяване, дори когато съдовете са празни, остава проблем, заяви пред съветниците Ивелина Петкова, еколог в почистващата  фирма "ЗМБГ“ АД. По думите й друг голям проблем са едрогабаритните отпадъци. Вместо два пъти седмично те ще се извозват ежедневно.

"По отношение на растителните отпадъци сметопочистващата фирма е длъжна по договор един път седмично да ги извозва, но ще се увеличи честотата на извозване, поне в летните месеци“, допълни Петкова. 

Над 5 000 са поставените нови съдове на територията на община Варна, като подмяната на контейнерите продължава, заяви Тодор Колев, директор на дирекция "Екология и опазване на околната среда“. Част от контейнерите вече са били обект на посегателства и вандалски прояви. 

"Има и много умишлени палежи. В район "Приморски“ на 1 юни има запалени над 20 съда. Ние по договор трябва в рамките на 24 часа да ги подновим с нови“, допълни Петкова. 

Тя увери, че въпросът с тротоарните кошчета, при които има много голямо забавяне в доставките, ще бъде решен.

"Проектът е одобрен. Заради завишените цени на материалите сме на етап договаряне“, поясни екологът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).