Големи инвеститори с интерес да строят 20 фабрики и да разкрият 10 000 работни места край Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
10:23 / 13.03.2019
12571
Турски и руски инвеститори са проявили интерес към индустриалната зона, която ще бъде изградена върху терен от 5000 декара край Аксаково, съобщи за Varna24.bg областният управител Стоян Пасев

"Вече е намерен подходящ терен за индустриалната зона край Аксаково и имаме запитване от двама инвеститори. На този етап е важно държавата да си свърши работата, да бъде сменено предназначението на земята, тъй като попада в горски фонд. Трябва да се изведат до там всички комуникации - асфалт, газ, канал, ел. и ВиК. Това е задължението на държавата. Нямаме такава зона край Варна и трябва да се изгради, тъй като какъвто и инвеститор да дойде нямаме какво адекватно да предложим. Инвеститорите, които проявяват интерес към зоната имат намерение да изградят около 20 фабрики, лека промишленост предимно. Това предполага, че ще бъдат разкрити около 10 000 работни места. Тече в момента процедура по изработване на ПУП за зоната, която се намира на разклона за с. Слънчево. Локацията е отлична, близо до пристанището и до града", каза областният управител. 

Според него именно изграждането на индустриалната зона налага да се мисли и в посока втори Аспарухов мост над Варненското езеро или тунел под него.

"Все още няма проекти, има някаква идея. Няма заложено нищо в Общия устройствен план, няма отчуждаване на парцели, няма яснота откъде точно ще мине трасето, но предвид тази индустриална зона, която ще ситуираме необходимостта от втори мост става много актуална, за да разтоварим движението на тежкотоварни автомобили от града. Точно сега е момента да се разработи проект, за да получим еврофинансиране за изграждането на втори мост. Имаме всички шансове да ни бъдат отпуснати средства за обследване, мониторинг, проектиране. Инициативата е на Община Варна. Може да се разгледат и готовите идейни проекти, с които сме запознати. Разговарях с главния архитект Виктор Бузев, който има не малко идеи. Защо пък вместо втори мост да не е тунел под езерото? Прокопаха Ламанша, ние едно езеро ли не можем да прекопаем?", коментира още Стоян Пасев.

Виж коментарите (2)

Още по темата (10):
11.03.2022 Министър Нинова: Започваме работа по  изграждането на индустриална зона
Варна
05.03.2021 Експерт с важна информация за индустриалната зона, обновяването на Аспарухов парк и новата сграда на МГ във Варна
25.02.2021 Изграждането на новата индустриална зона ще е приоритет на Община Варна през 2021 г.
03.07.2020 Кметът на Варна: Новата икономическа зона ще привлече по-високотехнологични производства
05.06.2019 Стоян Пасев: Наесен става ясно дали Варна е предпочетена от мощен
инвеститор
27.02.2019 Стоян Пасев: Търсим терен от поне 4 000 декара, за да ситуираме индустриалната зона на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).