Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Големият шампион Благой Благоев празнува днес и мечтае за България, в която демокрацията е диктатура на закона
Автор: Пламена Николова 09:35 / 25.03.2021Коментари (0)4133
©
Той е Благой Благоев. Три пъти шампион на света по вдигане на тежести в категория 90кг. Четирикратен европейски първенец на Европа. Два пъти носител на купата на Евроа. Спортист на България. Най-добър щангист на света за 1982/1983 г. Сребърен медалист от олимпиадата в Москва. Негови са 43 световни и олимпийски рекорда. Постижението му от 195,5 кг в изхвърлянето е в книгата с рекордите “Гинес" и още не е подобрено. Човекът, до чието име стоят всички тези шампионски постижения, и който от 30 години живее и работи в Австралия, от няколко месеца за първи път е на терена на политиката, където избра да е част от “Републиканци за България".

- Г-н Благоев, защо избрахте “Републиканци за България" за дебюта си в политиката?

- Те ме поканиха. Спечелиха доверието ми. Станах учредител и работя с мотивация, тъй като виждам отговорно отношение към онова, което за мен трябва да е над всички партийни окраски - добруването на българите.

- Страшен ли е скокът от спорта в политиката, още повече че живеете в чужбина?

- Спортът е неизменна част от моя живот и е логично темите, свързани с него, да са сред основните, които ме вълнуват, защото това е материя, която познавам най-добре. Аз обаче имам и немалък опит в организационна и обществена работа. Сигурно съм българинът с най-много опит за живот в чужбина. Аз не суюъм емигрант, нито сезонен работник. Заминах за Австралия с 4-годишен договор за работа. Имам 16-годишен опит като доброволец към австралийския олимпийски комитет. Председател съм на Асоциацията на българите в Мелбърн. Но нито за миг през всички тези години от фокуса на вниманието ми не е убягвал общественият живот в България.

- С какво спортистът-шампион Благой Благоев ще е най-полезен на политика Благой Благоев?

- Спортистът знае как се постига крайната цел, която преследва. Това никак не без значение.

- Ваша публична мисия от 2018 г е проектът за отплата, който предвижда завършилите активната си спортна кариера световни и европейски шампиони да получат държавна грижа така, както има за олимпийските шампиони. До къде доведохте тази борба?

- Инициативата ни е за достойно отношение на държавата към световните и европейски шампиони. От 2018 г разработваме идеята за възнаграждения на тези хора. Веднъж извървяхме почти до края парламентарната процедура, но, за съжаление, не успяхме да доведем мисията си до край. Сега имам основание да вярвам, че спортистите от всички политически формации ше успеят с общи усилия да доведат до край нещата. Няма да се уморя да повтарям, че спортът е социален феномен, който обединява много хора, и никой не бива да подценява този факт. Вече сме над 1600 души, които официални работим по тази инициатива. Всички ние имаме своите последователи, семейства и приятели. След нас идват следващи поколения, за които подобна държавна подкрепа ще е мотивираща в подготовката им за шампионски постижения, с които ще прославят България. Затова казах преди малко - спортът е социален феномен без аналог. Той работи постоянно и не бива да бъде подценяван, а напротив  - трябва да бъде подкрепян. Той се отплаща на тези, които се грижат за него.

- А каква е крайната цел, която е на върха на мотивацията Ви да се изкушите от политиката, заставайки и името и славната си спортна биография в редиците на Републиканци за България?

- Да устроим държавата си така, че в нея демокрацията да е диктатура на закона, а доминиращият цвят на всички партии, без значение от ляво или от дясно, да бъде добруването на българите.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: