Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Голям интерес към октопода в Аквариума, предлагат му над 100 имена
Автор: Екип Varna24.bg 14:27 / 12.07.2011Коментари (8)6546
© Varna24.bg
Октопод със синя кръв и три сърца е най-новата атракция във варненския аквариум. Това каза Асен Николов ръководител на Аквариума в града и добави, че той е в новия си дом от няколко дни. Октоподчето е едва на месец, месец и половина, като диаметърът му е между 25 и 30 см.

"Все още е малък, но достига дължина до метър този вид октопод, който се води от вида Octopus vulgaris", посочи Николов и добави, че този вид морски обитатели са хищници, които се хранят с риби и мекотели. Новото попълнение на Аквариума във Варна е бил изпратен специално от Индийския океан. За сега октопода си няма име, като от институцията са обявили конкурс за него.

До този момент има предложени над 100 имена, като решението ще бъде взето на 17 юли, когато ще бъде организирано и своеобразно кръщене на най-новата придобивка. За сега не се знае дали варненския октопод е момиче или момче, тъй като не може да бъде огледан от специалистите, за да не бъде стресиран допълнително. Ръководителят на аквариума посочи, че половия орган на този вид мекотели се намира на третото пипало.

Асен Николов добави, че всъщност пола няма значение, защото така или иначе той няма да има брачен партньор, тъй като докарването на октоподи, сепии или калмари в живо състояние е много трудно, освен това не се знае дали партньорът няма да нападне вече устроилият се октопод, а и в крайна сметка не се знае дали животното което ще бъде докарано ще бъде от другия пол.

"Самичко ще бъде, да си властва и разпростира в целия аквариума и да живее добре", каза специалитет и посочи, че за съжаление този вид мекотели живеят максимум 1-2 години, поради което от Аквариума ще направят всичко възможно да му осигурят всички необходими условия за добър живот. Въпреки, че е само от няколко дни във Варна октопода вече е и сред най-големите атракции.

"Интересът към него е много висок, като проблем, е че изплашен от светкавиците на фотоапаратите се крие в различни дупки, но стане ли време за хранене преодолява страха си и се показва пред публика", подчерта ръководителя на Аквариума.

По думи на Асен Николов октоподите са най-силно чувствителни на замърсени води и те винаги напускат обитанието си или загиват. Полова зрялост октоподите достигат на около 6-месечна възраст. Мекотелите ловуват, чрез пълна мимикрия, т.е. наподобяват дори и предмети, а не само цветове, както например калкана. По този начин чрез камуфлаж октоподите издебват жертвите си и ги умъртвяват чрез отрова, която парализира и смила плячката.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Mariana Muggli
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: