Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Голям ремонт предстои в зоокъта на Варна
Автор: Пламена Николова 13:09 / 15.01.2019Коментари (0)2960
©
Голям ремонт предстои във варненския зоокът. За целта са осигурени 1,2 млн.лв., сподели за Varna24.bg директорът на зоопарка Иванка Стоянова. Ето какво сподели тя за медията ни: 

"През 2019 г. ще се случат много добри неща за варненския зоопарк. Има решение за отпускане на заема от фонд за Регионално развитие в размер на 1,2 млн.лв. Инвестиционната програма предвижда цялостна промяна на зоопарка, така че той да придобие един чист, просторен и красив вид, а животните да живеят при спазването на европейски нормативи и стандарти. Като реконструкция се фокусира върху промяна на остарялата концепция при изграждането на зоопарка през 60-е години - бетон, фаянсови плочки, много цимент...Лицензът, който сме взели през 2014 г. има предписания да променим средата, в която живеят хищниците. Ще се наблегне на ремонта, облагородяването и разширяването на външните пространства на този сектор, за да се осигури пространство и социална среда на животните, като се надяваме с по-добрите условия да имаме и повече бебета там.

Другото, което предстои е обновяване фасадата на зоокъта, входа. Там ще бъде направен павилион, където ще се продават топли напитки, сувенири и храна за животните. Ще бъде разширена детската площадка, където ще бъде изградено кътче за отдих. В зависимост от средствата, тъй като все още няма проект, тепърва ще бъде изработен, очаква се нови местообитания да имат и маймуните. Тяхното местообитание най-вероятно ще се премести в свободната част срещу тревопасните. Ако това се случи ще има увеличение на видовете маймуни, които ще обитават варненския зоопарк.    

Що се отнася до това каква храна и по колко ще могат да дават посетителите на животните, в зоопарка имаме назначен зооинженер, който контролира храненето. Животните при нас имат 7 различни диети и всяко животно има определено меню. В момента животните се хранят със солети с царевични пръчици, семки и бонбони се замерват животните. Затова идеята е да им носят посетителите подходяща храна, щом искат да ги хранят. Имаме контактна зона, която е любимо място за много варненци, там също се предлага храна на животните, но контролирано.

Ремонтът все още не е ясно кога ще започне във времето. На този етап има идеен проект, но все още няма проект точно как ще изглежда зоопарка. След като се изтегли заема има срок от 18 месеца да се осъществи проекта. Докато тече ремонтът зоопрака ще работи, но ще изолираме само местата, където се работи.  Така ще има достъп на посетителите до другите местообитания.  

За съжаление нямаме възможност да вземаме нови животни, тъй като се помещаваме само върху 23 декара и на тази територия има 60 вида животни, като общият им брой е 400. За да приемем нов вид трябва да има специално място за него. Тази година се родиха над 100 бебета,  повече птици, две палави маймунчета, носати мечета, камерунска коза, муфлони и др. През миналата година тревопасният сектор беше изцяло обновен с естествени материали. Ново местообитания получиха черните лебеди. Миналата година се сдобихме с една система за контролно видеонаблюдение.  Засега нямаме все още засечени някакви вандалски прояви, но често се случва да дойдат подпийнали хора, които се дразнят, когато животните спят и не им обръщат внимание. Някои хора смятат, че нашие животни танцуват и са там само за да забавляват посетителите. Та има такива хора, които провокират животните, бутат с пръчки или други предмети, за да ги накарат да станат и да играят. При маймуните са хвърляли ии цигари, стотинки, бонбони и семки, всичко...Това е опасно за здравето на животните. Хвърлят опаковки от разни неща. Но по-голяма част от хората, които идват в зоопарка обичат животните и са загрижени за тях. Всеки си има любимо животно, но всички обичат баба меца.

В края на януари нашата мечка става на 30 години, една достолепна възраст за мечка. При нас е от 2009 г. , когато беше доведена от зоопарка в Русе заедно с мечката Карамуш. Той вече е покойник, а характерно при мечките е това, че те са двойка за цял живот. Затова няма начин да и вземем друг мечок. Тя демонстрира, че е ленива, бавна и т.н, но всъщност има светкавични реакции. Когато се беше поразболяла започнахме да и приготвяме любимите неща и да и ги оставяме, за да излезе от бърлогата си. Защото не искаше да излиза, а децата я търсеха. Хитруваше и се правеше на болна. Чувствителна е и към колата, която идва за отпадъците ни. Като я чуе и се крие. Чакаме я да се събуди. Когато това стане първо се топи в нейното езеро.

Най-чувствителни към зимните месеци са маймуните, папагали и лъвовете. Останалите са от този климатичен пояс и не им влияе зимата. Маймуните имат вътрешно помещение, което се отоплява, вратичката им е отворена, защото са много любопитни като нас хората. Папагалите са прибрани в зимните помещения. Лъвовете също имат топло вътрешно помещение и отворена врата да излизат навън. Миналата година имаше сняг и те много се забавляваха. Сега имаме кампания за елхичките и падна голяма игра с елхички. Всеки, който е решил да си изхвърли дръвчето от Коледа  може да го донесе, защото за маймуните и лъвовете е игра,но за много животни това е любимо лакомство. До момента над 100 варненци са донесли елхичките си и двама търговци дариха това, което не са успели да продадат, единия повече от 30, другия около 150 елхички. Призовавам хората обаче да носят само дървета със зелени клончета.

На въпросът дали варненци носят домашни любимци – да, носят. Но моят съвет е вместо да си купуват домашни любимци и да отключват алергии,а  след това да ни ги носят на нас, по-добре е да си припознаят някой от нашите питомци,за които да се грижат като осиновители. Осиновяването означава финансов ангажимент, докато ние се грижим за животното.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: