Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Горското продаде 187 000 кубика дърва
Автор: Екип Varna24.bg 10:04 / 28.10.2009Коментари (0)853
© Impact Press Group
187 000 кубика дърва за огрев е продало Регионалното управление по горите - Варна от началото на годината. Това съобщи зам.- началникът на ведомството Любомир Кузов. От общо 263 000 кубика дървесина предвидени за отсичане и продажба вече са реализирани около 72%, посочи Кузов. По думите му, те трябва да бъдат продадени до края на годината. Ако това не се случи, количествата ще останат като преходни в документацията на дирекцията и следващата година ще бъдат продадени първо те. Дървата за огрев се търгуват на различни цени. Според Кузов средната цена, на която се продава кубик дърва е около 36 лева с ДДС. Ако някъде има дърва за 20 лв., това не означава, че са неправомерно добити, уточни той. По думите му, горските стопанства на територията на Варненско продават директно от складовете си и сами определят цените. "Така е защото законът позволява да няма таван или долна граница на цените, стига само да се покрива себестойността на дървесината", обясни още зам.- началникът на горското. Цените се определяли от вида и качеството на дървесината. Твърдата струвала по-скъпо, защото имала по-добри топлинни качества.

"Тя се добива от цер, дъб и габър", посочи зам.-шефът на горското. По думите му, заради по-доброто й горене била по предпочитана. "Във Варненско най-много се продава цер. В Добруджанския регион пък по-предпочитана за добив е акацията. Тя също е твърда дървесина", обясни Кузов. Меката дървесина от липа, се харчела по-малко, въпреки че е по-евтина. Тя била с по-лоши качества на горене.

В момента се извършват проверки в териториите на горските стопанства в областта, за нерегламентирана сеч, съобщи другият зам. - началник на дирекцията Стоян Саров. По думите му, следващата седмица ще бъде изготвен и отчет за нарушителите, които са заловени при извършването на нерегламентирана сеч. По данни на дирекцията за първите 6 месеца от годината са иззети 187 кубика дърва за огрев, които са били добити незаконно.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: