Горското продаде 187 000 кубика дърва

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:04 / 28.10.2009
854
187 000 кубика дърва за огрев е продало Регионалното управление по горите - Варна от началото на годината. Това съобщи зам.- началникът на ведомството Любомир Кузов. От общо 263 000 кубика дървесина предвидени за отсичане и продажба вече са реализирани около 72%, посочи Кузов. По думите му, те трябва да бъдат продадени до края на годината. Ако това не се случи, количествата ще останат като преходни в документацията на дирекцията и следващата година ще бъдат продадени първо те. Дървата за огрев се търгуват на различни цени. Според Кузов средната цена, на която се продава кубик дърва е около 36 лева с ДДС. Ако някъде има дърва за 20 лв., това не означава, че са неправомерно добити, уточни той. По думите му, горските стопанства на територията на Варненско продават директно от складовете си и сами определят цените. "Така е защото законът позволява да няма таван или долна граница на цените, стига само да се покрива себестойността на дървесината", обясни още зам.- началникът на горското. Цените се определяли от вида и качеството на дървесината. Твърдата струвала по-скъпо, защото имала по-добри топлинни качества.

"Тя се добива от цер, дъб и габър", посочи зам.-шефът на горското. По думите му, заради по-доброто й горене била по предпочитана. "Във Варненско най-много се продава цер. В Добруджанския регион пък по-предпочитана за добив е акацията. Тя също е твърда дървесина", обясни Кузов. Меката дървесина от липа, се харчела по-малко, въпреки че е по-евтина. Тя била с по-лоши качества на горене.

В момента се извършват проверки в териториите на горските стопанства в областта, за нерегламентирана сеч, съобщи другият зам. - началник на дирекцията Стоян Саров. По думите му, следващата седмица ще бъде изготвен и отчет за нарушителите, които са заловени при извършването на нерегламентирана сеч. По данни на дирекцията за първите 6 месеца от годината са иззети 187 кубика дърва за огрев, които са били добити незаконно.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).