Гости от Монголия във варненско училище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:27 / 17.10.2017
1987
Бившият посланик на Монголия у нас - проф. д-р на геоложките науки Лхамсурен Дугержав, Билегт Байанмунхк - секретар на кабинета на министър председателя на Монголия и инж.Младен Станев - председател на Българо -монголското дружество за приятелство гостуваха днес в Средно училище "Гео Милев"- Варна. Поводът за посещението е писмо изпратено от СУ "Гео Милев" до училище "Москва" в столицата на Монголия Улан Батор. В него се изразява желание за установяване на приятелски отношения между двете училища. Идеята на това сътрудничество е учениците от двете учебни заведения да имат възможност да упражняват и подобряват знанията си по руски език, да развиват ключови компетентности като използват всички съвременни средства за комуникация.

Бившият посланик е възпитаник на Минно-геоложкия университет в София и сподели, че повече от 40 години е свързан с България. Неговият подпис стои под междуправителствената програма за сътрудничество между Монголия и България в областта на културата, образованието и науката в периода 2017- 20121 г. Тя предвижда активизиране и разширяване на сътрудничеството, обучение на студенти и докторанти, създаване на контакти между младежки и спортни организации. По неговите думи над 4000 монголци са преминали през висшите учебни заведения в България и всички те са намерили успешна реализация в страната си.

Дипломатът подкрепи идеята за побратимяване на българско и монголско училище и обеща да съдейства за създаване на приятелски отношения. Той подчерта, че използването на кирилицата ни прави много близки и припомни факта, че след Втората световна война в Монголия започва използването на кирилицата като официална писменост. Благодарение на това през 1980 г. вече има 100% грамотност на населението в страната, постижение признато от ЮНЕСКО".

Директорът на училището Албена Павлова запозна гостите със Средно училище "Гео Милев", което е асоцииран член на ASPnet ЮНЕСКО, на националната мрежа на училищата-бази по руски език и на училищата за изкуство и културен диалог по пътя на коприната "Икуо Хираяма". Тя подчерта, че е важно учениците да получават много и различни възможности да разширяват своя кръгозор, да упражняват владеенето на чужд език, да развиват социалните си умения. В срещата участва ръководството на училището и преподавателите по руски език.

Председателят на Българо-монголското дружество Младен Станев, с чието съдействие монголските гости посетиха училището, разказа за издигнатия паметник на кирилицата в монголската столица и за другия българо-монголски проект - паметник на кирилицата на Антрактида.

Монголските гости, които са неофициално в страната, обещаха да подарят на училището всички книги издадени на български език по време на мандата на посланик Лхамсурен Дугержав, които изследват връзките между българи и монголци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).