Готови са два нови социални центъра за хора с деменция във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:30 / 10.03.2021
1082
Готови са двата нови социални центъра за грижи за лица с различна форма на деменция и техните семейства, изградени по ОП "Региони в растеж“.

Днес бе открита сградата на ул. "Петко Стайнов“ 7. Обектите и услугите са част от цялостна политика на Община Варна за подкрепа на социално уязвими граждани в морската столица. Доказателство за това е увеличеният ръст на средствата за социални дейности - с 22%, в бюджета на града за 2021 г., подготвен от администрацията на кмета Иван Портних.

На събитието присъстваха Коста Базитов, зам.- кмет, Христо Христов, кмет на район "Младост", Таня Василева, директор на дирекция" Социални дейности", Емилия Дякова - ръководител на проекта, представители на строителните фирми, извършили ремонтите, социални партньори на общината.

Сградата на ул. "Петко Стайнов" 7 е обновена, санирана, с подменени дограма, ВиК и ел. инсталации, с поставено видеонаблюдение. Капацитетът на услугата е 40 места. За посетителите са осигурени стаи за почасов отдих, дневна, зали за арт- и трудотерапия, физиотерапия и за индивидуална работа. Облагородени са и външните пространства. Предприети са действия да се осигури оборудване, обзавеждане и създаване на кадрови капацитет за новите услуги чрез използване на възможностите, които предлага Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“.

Готов е и другият Център за грижа за лица с различни форми на деменция, с капацитет 15 места, в район "Владислав Варненчик", който също се изгражда по проекта. Той е със застроена площ е 550 кв.м, на които са разположени 8 двойни стаи със самостоятелни санитарни помещения, дневна, трапезария, сензорна стая, стая за рехабилитация и помещение за персонала.

През октомври миналата година бе завършено и изграждането на Центъра за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания, в район "Аспарухово".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).