Готви се протест пред варненския затвор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:04 / 26.02.2018
1808
Нов национален протест организира Синдикат на служителите в затворите в България на 10 март. Той ще е под надслов "Европа и за нас" и ще протече като митинг - шествие, което ще премине от площада пред Министерство на правосъдието през Министерство на финансите до сградата на Министерския съвет. Синдикат "Охрана" също ще участва с целия си капацитет от възможности в насрочената инициатива.

От синдикалните организации настояват за повече средства за заплати на служителите на специализираните дирекции подчинени на министъра на правосъдието още в рамките на настоящата година. Въпросът беше обсъден на поредица срещи с ръководството на Министерството на правосъдието но проблемът остава нерешен.

До края на седмицата УС на Синдикат на служителите в затворите в България ще отправи искане за информация по въпроса какъв е общият размер на определените разпределените и получените бонуси, премии или допълнителни възнаграждения изплатени на всеки един от членовете на политическия кабинет в периода 1 януари - 31 декември 2017г.

Паралелно с протестите, които ще продължат да се провеждат по места съгласно приет план за действия, ръководството на Синдикат на служителите в затворите в България ще изпрати ново писмо с ясно послание до министър-председателя на България, че пенитенциарната общност няма да търпи безпрецедентната арогантност и скандалното финансиране на сектора за сигурност в нейн ущърб.

Тази сутрин 60 надзиратели от Софийския затвор отново излязоха пред ГД "Изпълнение на наказанията" на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Те държаха в ръцете си послания, като "Министерство на правосъдието в лицето на своя министър генерира дискриминация и демонстрира безхаберие в лицето на Европа" и "Г-н Борисов, стартовата заплата в ГДИН и ГД Охрана е 567 лв. Това не е ли срамно?" Някой от тях коментираха, че са готови да стигнат до блокиране на пътни артерии и магистрали, ако не бъдат чути техните искания.

Други от недоволстващите поставиха въпроса за оставката на министъра на правосъдието с думите "тя си свърши работата, изигра ни и е време да си върви".
Трети предлагаха следващите национални протести в центъра на София на "Дондуков" 1 и пред НДК да бъдат в униформи.

Ръководствата на Синдикат на служителите в затворите в България и Синдикат "Охрана" нееднократно обръщат внимание, че действията на синдикатите нямат политическа насоченост, а целта е да се осигури спокойствие в системата на затворите и сигурността на гражданите, магистратите и съдебните сгради, като цяло.

До 10 март пред местата за лишаване от свобода ще има протести още пред затворите в Бобов дол, Ловеч, Стара Загора, Варна и Пазарджик.

Дати и часове на протестните мероприятия:

28.02 - София, 8.30 ч., пред Съдебната палата 
28.02 - Бобов дол, 9.30 ч., пред затвора 
02.03 - Ловеч, 9.00 ч., пред затвора 
06.03 - Стара Загора, 17.00 ч., пред Съдебната палата 
07.03 - Варна, 12.00 ч., пред затвора
09.03 - Пазарджик, 9.00 ч., пред затвора


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).