Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Готви се унищожение на затворените морски комплекси край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 01.02.2018Коментари (2)11548
©

Мрачни лета се задават за комплексите "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св. Константин и Елена", които предлагат най-качествените туристически услуги, пише "24 часа". Външни наематели могат да вземат плажовете пред тези семейни курорти, да издигнат дискотеки и кръчми.

Според източник от Министерски съвет от три месеца министерство на туризма е внесло предложения за провеждането на нови концесионни договори на "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св. Константин и Елена", но не е ясно защо процедурите не тръгват.

Хаосът е предизвикан от чисто новия Закон за концесиите, приет от депутатите по Коледа.

Променените правила ще влязат в сила обаче чак през 2019 г., а концесиите на плажовете в затворените комплекси изтичат през следващите месеци.

В същото време поне година и половина ще отнеме създаването на концесионен регистър, писането на две наредби, създаването и приемането на стратегия за концесиите, структуриране на консултативен съвет за концесиите и още куп нови изисквания. Месеци ще са нужни само за преминаването на контрола върху концесиите към приватизационната агенция.

Изтичащите концесии за плажовете в "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св.Константин и Елена" са собственост на дружествата, които притежават тези курорти през последните две десетилетия.

Курортите са получили т.нар. "концесия по право", която съществуваше в стария Закон за приватизацията и следприватизационния контрол и са стопани на плажа от раздържавяването им досега. По новия закон обаче те нямат предимство и всеки желаещ може да кандидатства и да стопанисва плажовете.

В дупката от година и половина докато задейства новият закон, плажовете се раздават по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, тъй като министерство на туризма не може да си позволи да остави в държавата плажове без надзор.

Ако за "Слънчев бряг", където за стотиците собственици на хотели е безразлично кой ще стопанисва плажната ивица, в затворените комплекси, които са на първа линия, това не е така.

Например в курорта "Албена" концесията, която е удължавана вече веднъж, изтича в края на 2018 г. Главният изпълнителен директор на комплекса Красимир Станев очаква "ужасни истории", ако на предстоящия конкурс курортът не спечели надпреварата.

"Това ще е равносилно на убийство за нас. Инвестицията в един плаж е нищо в сравнение с вложенията на хотелиерите, а в същото време концесионерът държи лост за въздействие върху целия курорт.

Той може да направи шумна дискотека, да не почиства плажа и да развали качеството на цялата услуга. Ние години наред стискахме зъби и плащахме по около 2,5 млн. лв. концесионно възнаграждение на държавата. Но не се отказахме, защото иначе щяхме да провалим качеството на преживяването за туриста", каза Станев. Той не вижда начин подобни на "Албена" курорти да получат предимство, защото това не се предвижда от новия закон. Напомни обаче, че навсякъде в Европейския съюз инвеститорите в хотели и курорти имат собственост и върху концесионерите на съответните плажове.

Старата концесия за плажа пред "Слънчев ден" също изтича тази година, но там ситуацията е по-особена. Преди два месеца министерство на туризма е обявило търг за наем. Собственикът на комплекса Слънчев ден Георги Гергов е обжалват акта и докато съдът не се произнесе окончателно, не може да има нов наемател. 

Самият Гергов предлага спешна промяна в закона за подобни случаи, защото вземането на концесията за плажа от друг концесионер може "да му съсипе бизнеса".

"Те не могат да ме накарат да съдействам на друго дружество, защото при нас той няма как да мине за плажа, без да мине през комплекса. Няма как да прехвърчи отгоре. В същото време новият концесионер може да ме рекетира както си иска и аз да не мога да предложа плаж на клиентите си, с които имам договори", каза Гергов.

Докато в "Албена" и "Слънчев ден" се готвят за черен летен сценарий, в "Ривиера" той вече в ход. На 15 януари се е провел търг за наемател на плажа там, който е спечелен от софийската фирма "Съмър Инвест" ЕООД. Не е обявена концесия, защото прозцедурата е дълга, а старата концесия на "Ривиера" АД изтича на 10 юли.

Ако все пак след времве с новия закон има концесия, тя според юристи нямало да влезе в колизия с договора за наем. Наемателят си поемал риска да си тръгне по-рано.

Търгът с тайно наддаване за 5 години напред е спечелен от "Съмър Инвест" като било записано, че чадърът и шезлонгът ще струват по 10 лв. на ден. "Съмър Инвест" Според източници от бранша е свързана с Големия Маргин, който в последните години показва устойчив интерес към бизнеса с плажове. "Съмър Инвест" през май миналата година спечели наддаването за северния плаж на Бургас, а малко преди това и за плажа Обзор-мотела. През октомври м.г. обаче министерството и наемателят в Обзор развалиха договора по взаимно съгласие.

Куриозното в случая с "Ривиера" обаче е, че новият наемател на плажа трябва да влезе на 10 юли - в пика на сезона и не е ясно нито как двете страни ще си предадат управлението, нито какво ще загубят туристите.

Самият комплекс е сключил и за тази година договори с туроператорски фирми, според които на гостите на Ривиера се предоставят безплатно чадър и шезлонг на плажа и сега се изправя пред невъзможността да потвърди тази услуга.

От "Ривиера" потвърдиха, че са загубили търга, но обжалват, защото са убедени, че при провеждането му са били нарушени много процедури.

"Всичко това хвърли в пълен стрес екипа ни, който вече е направил резервациите за сезона, готвим няколко международни конференции. Договорите са подписани. Неочакваната ситуация доведе до голямо разочарование в партньорите ни и в Ривиера вече се получиха първите анулирани резервации, обясни собственикът на комплекса Весела Кюлева-Станкова.

Според нея е напълно неясно как ще се менижира плажът, тъй като наемателите нямат достъп до него освен през частната собственост на "Ривиера" АД. Весела Кюлева също смята, че е нужна промяна в закона за концесиите в частта за плажовете пред затворените комплекси и те да имат приоритет при участието в процедурите за наем и концесия, защото имат и най-сериозен интерес плажът да е добре поддържан.

"Самата държава ще има по-голям финансов интерес собствениците да стопанисват плажовете, защото ние от 20 години плащаме по 300 хиляди лева концесия на държавата, а спечелилият търга, доколкото имам информация, ще внася във фиска 169 999 лева - почти двойно по-малко", пресмята Кюлева-Станкова.

Тя споделя, че всяка година през последните 20 са инвестирани много над 300 хиляди лева в плажно-спасителната дейност, за да са спокойни и сигурни почиващите.

В "Албена" всяка година почиват към 62 000 гости, в "Св. св Константин и Елена" - над 73 000, а в "Слънчев ден" - около 14 000.

Годишното концесионно възнаграждение за държавата от плажа пред курорта "Ривиера" през последните години е било около 350 000 лв. Докато бъдещият наемател на същия плаж ще плаща на държавата малко над 200 хил. лв. по силата на договора, постигнат след търг с тайно наддаване.

Ако същата история се случи и с "Албена", разликата ще е още по-драстична, тъй като там плажът е несъизмеримо по-голям и годишното концесионно възнаграждение е било винаги над 2 млн. лв. на година, като е достигало максимално до 2,5 млн. В "Слънчев ден" концесионерът е плащал между 250 000 и 300 000 лв. всяка година на държавата.

Концесионното възнаграждение се изчислява като твърда сума върху активната площ на плажа и се повишава в течение на годините само ако има инфлация, но с много малък процент.

При наемите има значение само интересът, който е проявен към наддаването. Държавата определя само минимален праг и който предложи най-много - печели. Често се случва, когато няма кандидати, да се прави второ наддаване с 20% по-ниска първоначална цена, а се случва дори и трето с наполовина по-нисък праг в сравнение с първоначалния.

Цената на чадъра и шезлонга, които наемателят обещава, не участват в търга. Те обаче се вписват в договора с Министерството на туризма и ако при евентуална проверка се окаже, че са по-високи, това може да е основание за разваляне на договора.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.02.2018 г.
-1
 
 
Малеее, нищо не си разбрал. В момента плажовете се поддържат, чистят се и се следи за шум. Ако някой случаен бабаит вземе концесия и пльосне една дискотека на брега и оака всичко, без да чисти, ще видиш за какво става въпрос.
Aнонимен
на 01.02.2018 г.
+1
 
 
Малееее, под предлог, че ги е страх от разваляне на качеството на услугата, феодалите всъщност са ужасени, че трябва да се конкурират, както е в нормалните държави. Съжалявам, няма как да им симпатизирам след като са положили всякакви усилия да затруднят достъпа до съответните плажове за обикновените хора, негости на въпросните комплекси. Най-зле е ситуацията в Ривиера, където е адски унизително да отидеш на плаж със собствен чадър. Цената на паркинга е безбожна. На Слънчев Ден и Албена е горе-долу същата работа, но е една идея по-добре за хора със собствен чадър.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: