Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Готвят протест пред Катедралата, ще има и шествие
Автор: Стоян Маджиров 08:54 / 31.05.2019Коментари (2)6199
© Varna24.bg
На 2 юни, в Деня на Ботев, родители от Варна, както и граждани от над 30 града, се включват в Националния протест срещу АнтиДетските и АнтиСемейните политики.

Протестът във Варна се организира от гражданската инициатива "Не на стратегията за детето 2019-2030“. Той ще започне в 16.30 часа пред Катедралата. Ще продължи със шествие през площад "Независимост" до входа на Морската градина и ще завърши с поднасяне на цветя и молитвено бдение на паметника на Ботев.

Изявлението на гражданите е:

"Обществото решително отхвърли стратегическата рамка за закрила на детето, изработена под диктат на чужди организации, чужди интереси и чуждо финансиране. Но управляващите – изпълнителна и законодателна власт, пълзящо внедряват тази рамка посредством програми, проекти и нови закони, нарушаващи основните конституционни и граждански права на семействата. Искаме да информираме обществото, че с новоприетият "Закон за социалните услуги“, обн.ДВ брой 24, 22.03.2019 г. и изменените с неговата Допълнителна разпоредба, в 45 параграфа 29 закона, включително Закон за закрила на детето и Семейния кодекс, се легитимират “доставчици на социални услуги" и овластяват неправителствени организации да участват активно в съдебни и извънсъдебни практики и да се разпореждат със живота на обикновените граждани без да е възможен ефективен механизъм за контрол над тях.

На граждански организации - НПО, включително регистрирани и финансирани от чужбина, се дава пълен достъп до лични данни за всяко българско дете и семейство, както и власт да участват и въздействат в съдебните производства.

От чл. 30 ал.3 от ЗСУ излиза, че дори Барневерн може да работи в България без да има нужда от лицензиране! 

Ние, като граждани на България сме гласували за народни представители и за президент, но не сме гласували за нито едно НПО да представлява нашите интереси пред правителството! Нито желаем някое от тях да представлява фактор в съдебното производство. Ние категорично отхвърляме агресивната намеса на НПО – сдружения и фондации в управлението на държавата. Ние недоумяваме как е възможно нашите управляващи доброволно да се отказват от пълномощията, които им е дал народа. И защо ги предоставят на неправителствения сектор? Това "не-правителствени“ организации ли са или са "над-правителствени“?!

В проекта за Национална програма за закрила на детето 2019 г. НПО-тата са наречени "институции“, макар че те изобщо не са институции, а са обикновени граждански сдружения, защитаващи своите частни каузи, както и каузите на своите спонсори. Според Конституцията на България те не могат да представляват държавата, нито народа.

Ние предупреждаваме: Това смесване на публични с частни интереси, вградено в управлението на държавата ще доведе до среда на колективна безотговорност и хаос, при която основния потърпевш ще са българските граждани, българските родители и техните деца, които, разкъсвани между институции и не-институции, няма да могат да защитят правата си.

Ние настояваме:

Да се сформира в най-кратки срокове парламентарна комисия, която да разследва има ли финансови причини и финансови взаимодействия между висши или отговорни държавни служители на МОН, ДАЗД, АСП от една страна, и НПО-тата, активно включвани в разработване и в изпълнение на държавните политики от друга, които да създават зависимости или корупционни практики. Тази комисия да разследва участват ли упоменатите отговорните лица в проекти, организирани от упоменатите НПО, получават ли доходи от това и на каква стойност. Също така ние желаем да се направи изследване на самите НПО, като смятаме, че след като държавата им придава такава тежест, дейността им трябва да е напълно прозрачна.

Настояваме да се изработи доклад, от който да е видно каква съвкупна сума са получили всички НПО, участващи в обществени обсъждания и включени като изпълнители по проекти в “Националната програма за закрила на детето", както и по “Националната програма за превенция от насилие и злоупотреба с деца", както и във всички подобни програми, за последните 5 години. Интересуваме се поотделно за стойността на субсидии и дарения, получени от правителството;

Финансирания и дарения, придобити от други източници; Каква част от точка 2 са от чуждестранни източници, вкл. чуждестранни фондации; Колко са приходите от стопанска дейност. Имаме основания да подозираме, че на гърба на децата се вихри една задкулисна индустрия, която при това е освободена от данъци, защото се осъществява посредством дарения в обществена полза. Искаме отговор от нашите институции дали това е наистина така, който да бъде изразен с цифри.

Искаме отговор по каква причина докато цялата страна се бунтува срещу стратегията и иска затягане на контрола върху НПО, нашите управляващи сякаш нарочно искат да ни предизвикат и си играят с търпението на гражданите, приемайки закони, обслужващи НПО.

Например обществен или частен интерес обслужва промяната на Закона за мерките срещу изпирането на пари, според която отпада задължението за подаване на декларация за действителен собственик от юридически лица с нестопанска цел?

Запознахме се с минало изявление по проектозакон за закрила на детето на водещ юрист в Министерството на труда и социалната политика, един от авторите на сегашния закон за социалните услуги.

На фона на това, което се случва в момента, идеята, че с новото законодателство се намалява намесата на държавата в семейството, звучи като сарказъм.Намесата на държавата се намалява, но за сметка на какво и в полза на кого? За сметка на българските семейства и в полза Барневерн и НПО-та с чуждо финансиране?

Не, благодарим! Все още имаме държава и ние, българските родители и семейства разчитаме на държавните институции да се справят с проблемите в нашето общество. Защото по Конституция нашите управници са призвани да реализират властта си в полза и за благосъстоянието на хората и обществото. Настояваме тези институции да си вършат работата без чужда намеса, за това сме ги избрали!"



Още по темата: общо новини по темата: 15
08.02.2021 »
05.12.2019 »
09.11.2019 »
23.10.2019 »
10.10.2019 »
02.10.2019 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.05.2019 г.
0
 
 
Руските бесове пак ще реват като помияри из улиците на Варна, гнусни безродници, заслужавате разтрел боклуци долни. Отивайте си в любимата Москва, там с поповете да си гледате децата, няма да ни оставите да се развиваме като нотмална държава!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: