Готвят тъмна сделка за имот в Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:27 / 07.06.2013
2418
Варненската Логопедична детска градина, към имота на която отдавна се проявяват мераци на инвеститори, е била посетена от оценител, който да изчисли стойността на терена. Вещото лице е пратено от общината, а причината за оценяването може да е само една - подготовка за сделка с атрактивния имот. Основанието да се прави оценка на имота пък е мистериозното преобразуване на собствеността на основна сграда на детската градина и 7000 кв.м от публична в частна общинска собственост, което на практика значи, че те могат да се продават или заменят под различна форма.

Как обаче се е стигнало до преобразуване на собствеността, никой не знае. Последният опит за подобно действие спрямо Логопедичната детска градина беше през пролетта на 2011-а, когато тогавашният кмет Кирил Йорданов предложи подобна промяна. Родителите на децата в заведението обаче излязоха на протест и срещу предложението за промяна формата на собственост на имота. С подписка и активни действия в Общинския съвет гражданите спряха планираното разпореждане с имота. Според източници от общината опитът да се отдели част от него е бил иницииран от Веселин Марешки, който искал да има свой имот в Морската градина. Вдигнатият шум в обществото и в медиите опази детското заведение от разделяне и заграбване на обширния му двор.

Сега разпореждането със 7-те декара в Морската градина излиза отново на дневен ред, вероятно заради царящия от месеци управленски хаос в общината. Според председателката на комисията "Собственост и стопанство" към Общинския съвет Валентина Софрониева решение за преобразуване на собствеността няма и не е вземано от местния парламент. Тоест теренът би трябвало да е защитен от мераците на инвеститори, които го искат за себе си. Директорката на Логопедичната градина Лидия Кънчева пък разкри още по-изненадващ факт. При предаването на имот за управление тя не е получила акта за собственост на двора и на целия имот, а само на част от него. Тя разказа още, че при пристигането на оценителя тя отказала да го допусне, докато не получи съответния акт, показващ ясно каква е формата на собствеността.

Самият оценител, пратен от общината, пък показал договор за извършване на оценката, който се основава именно на факта, че собствеността му е променена на частна общинска. Ако такова актуване на имота има, то е незаконно, защото е извършено по някакъв начин зад гърба на Общинския съвет и абсолютно "на тъмно", смятат юристи.

Извършена ли е промяна на собствеността на 7 дка в Морската градина, за които дори в Общия устройствен план изрично е записано, че са предназначени за детско заведение, подготвя ли се сделка за тях с частен инвеститор и кой е той, в момента могат да кажат само хората от общинската администрация. Опитите ни да се свържем с шефката на дирекцията "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" Теодора Трендафилова се оказаха без резултат. Надеждата на тези, които не искат имота на Логопедичната детска градина да се разделя, продава и заменя в полза на частни лица, се свежда до една съществена подробност, която винаги досега е била пречка за заграбването му. Теренът в Морската градина е дарен на държавата от частен благодетел с една точно определена цел и тя е да се използва в помощ на деца със здравословни проблеми. Въпреки че според експерти това условие може лесно да бъде заобиколено, все още никой не е дръзнал да потъпче толкова грозно дарителската воля и да открадне двора на децата с говорни затруднения. Или поне засега не е успял да го направи.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (2)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).