Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Градската галерия на Варна "отвори" зала "Оградата" с изложбата "Изкуство зад маска"
Автор: Пламена Николова 09:07 / 14.05.2020Коментари (0)1873
Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна откри артистичния сезон в края на извънредното положение с живо присъствие на творци и почитатели. Те се събраха пред Галерията и така "отвориха" ново изложбено пространство под небето – зала "Оградата". Всички бяха дошли с маски, но това ни най-малко не попречи на общуването на зажаднялата за творчески контакти артистична общност на морския град.

Поздрав поднесе заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов.

Директорът на Варненската галерия, изкуствоведът Пламена Рачева, откри новия сезон, като представи изложбата и с радост съобщи, че Галерията отново става достъпна за посетители. "Крайно време е да свалим маската от изкуството – каза тя. - Важно е изкуството да бъде видимо, затова след представянето на оградата, оригиналите от паната ще бъдат подредени в залите на галерията в една изложба със скулптурните портрети." Маските ще останат в музея като артефакти за едно драматично историческо събитие, което промени света през 2020 година.

Изложбата е по идея на Пламена Рачева, Нина Локмаджиева и Димитър Трайчев в подкрепа на борбата с COVID-19 и представя общо 24 художника. В основата са предпазни маски срещу корона вируса, върху които рисуваха варненските художници Васил Василев, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Калия Йорданова, Маргарита Войнова, Мария Зафиркова, Мария Чакърова, Пламен Аврамов, Пламен Монев, Сезар Пиментел, Стела Кенфилд, Тодор Игнатов.

В проекта са представени и скулптури от фонда на ГХГ – Варна с автори Альоша Кафеджийски, Васка Емануилова, Емил Попов, Жечо Арнаудов, Иван Фунев, Кирил Тодоров, Кирил Шиваров, Мария Начева, Петр Йедличка, Пламен Аврамов и Цена Балтаджиева.

13-те варненски художника, които приеха с ентусиазъм идеята на Галерията не пропуснаха да споделят и свои мисли за маските, заразата, изкуството и изпитанията на духа. Но това не е всичко. Маските на варненските артисти са представени като голямоформатни пана, експонирани по оградата на Галерията. Автор на графичния дизайн е емблематичният варненски художник Димитър Трайчев. Арт маски са заснети върху лицата на скулптури от фонда на галерията, работа на български класици и съвременници. Така музей и живо изкуство се срещат в този артистичен микс, който предизвиква всеки, преминаващ по улица "Любен Каравелов", да се замисли за маската, която носи.

Кураторското послание на Пламена Димитрова-Рачева:

Ние сме тук, зад оградата, в музея. Работим без посетители в сградата и сме сами с изкуството. Заедно с него сме в състояние на извънредно положение заради COVID-19, невидимия вирус. Маската, която трябва да ни предпази от него, е не само на лицата ни. Тя е между нас, изкуството и публиката, която няма достъп до музея. Живи хора и експонати сме поставени в една обща изолация и нямаме възможност да бъдем в едно музейно пространство, за да общуваме с изкуството духовно и естетически.

Затворени музеи със затворено изкуство по цял свят. Това е стоп кадър, това е ситуация, непозната в историята ни и белязала времето ни с последиците от една световна пандемия. Ще я запомним като повратен исторически момент за човечеството с насадения страх за живота ни и със заплахата за сигурността в него. 

Лицето, поставено зад маска, при контакт визуално отнема от визията и от израза на човека. Същото става и ако поставим маска на произведението на изкуството, защото то моментално губи въздействието на скулптурния си образ. Така е и с хората. Ако нашите очи са прозорец към душите ни и ги затворим, ние губим пълен контакт с околния свят и оставаме в затвора на собствената си същност. Ако музеят е храм на изкуството, метафорично храм на музите – хилядолетни вдъхновителки за изкуство, то това е мястото за духовно общение, което никога не бива да бъде затворено за хората, които обичат изкуството, така както и религиозните храмове остават винаги достъпни за вярващите.

Маската, нарисувана по време на пандемията от художника, затворен в своето ателие, е епизод от самотната му творческа работа, но сега по времето на ограничена свобода, по времето на пандемия, това е по-различно. Тази маска е знак, печат, който никога не е бил поставян на изкуството, защото сега то е в изолация и физическа недостъпност. Това, което се случва сега, е за първи път.

Творците ни гледат с духовните си очи и ни питат Кой съм аз? Казват ни – погледнете в себе си, погледнете в душите на хората около вас и потърсете надеждата, имайте вярата, че животът продължава и за хората, и за изкуството, без което те не могат.

Сега оградата на музея и улицата са нашето изложбено пространство, за да сме с хората и да ги подкрепим в тяхната жажда за изкуство. Вярваме в това, защото светлината в живота идва от духа, от изстраданата хармония и от истината, с която трябва да живеем, за да бъдем свободни.

Художниците, участници в проекта:

Васил Василев

Аз съм върл противник на маските, обаче слагам маска в автобуса, хората са по-спокойни като ме видят така. Бях много малък и невръстен, когато учехме философия, и точно тогава прочетох "Под манастирската лоза" на Елин Пелин. Тогава разбрах, че няма нищо по-велико от православието. Беше 1979-80 г. Оттогава нямам никакви философски проблеми, а откакто почнах да ходя и на Света гора, съвсем спрях да имам проблеми. Имаш само страх Божий, останалото - каквото каже Господ.

Велина Гребенска

Съществуването ни губи смисъл до голяма степен, когато е прекъсната връзката с изкуството, с духовния свят. Защото той ни води към големите вечни неща в живота ни. Останалото е загуба на светлина в нашите дни.

Владимир Иванов

Аз съм изписал "Дишай" - ART etc... Напоследък изкуството става все повече вербална постановка. Всичко, написано на латински, звучи мъдро. Направеното не е точно арт, но е в този коридор, в който плава/плува съвременното изкуство.

Калия Йорданова

"Там, където расте опасността, там расте и спасението". COVID-19 ни изправи пред глобалния концлагер на нашата цивилизация. Ако трябва да бъдем затворници, обединени от всеобща заплаха, дали килиите ни ще имат прозорци? Дано не останем роби, които сънуват свободата си. Събудихме ли се?

Маргарита Войнова

Избрах за моята маска птицата - символ на възраждането на природата и медиатор между земята и небето, носител на добри вести. В момента е криза за изкуството, аз лично се справям с нея като не спирам рисувам, всеки човек, когато прави любима си работа се чувства полезен и пълноценен.

Димитър Трайчев

Кой си ти? Типографската култура е огледало на нацията. Някои смятат, че е

надстроечна. Поне за дизайнерите не би трябвало да е така. Тя е нещо като обувките за обикновените хора. Огледалото е мътно и килнато встрани.

В него се отразява фантазен микс от минало величие и бъдещи ползи.

Помисли как изписваш името си днес. Това си ти.

Посвещавам на Гарамон, Бодони, Цапф, Фриц, Глейзър - учители за цял живот.

Мария Зафиркова

Аз не съм писател. Моите мисли се крият зад цвета. Черно. Червено. Синьо. Жълто. Имам призив: Сложете си маските!

Мария Чакърова

Маски добри, маски лоши, маски усмихнати, маски тъжни – всички носим маска. Хубаво е да я носим с удоволствие, и ако е усмихната, още по-добре. Черните мисли съм ги заключила в един тъмен ъгъл. От време на време ги пускам на свобода, за да оценя колко е хубаво светлото.

Пламен Аврамов

Аз имам привилегията да участвам и с маска, и със скулптура. За мен ключов е погледът. Погледът е един призив да бъдем по-внимателни, по-предпазливи, по-вглеждащи се един в друг. С внимание да поглеждаме към хората и към света, към природата, от която сме зависими и трябва да я пазим.

Пламен Монев

В такава ситуация човек си дава сметка за дребните неща, които губи в ежедневието. Надявам се и да си научим уроците. Да се запитаме кое трябва да ценим повече в нашето бъдеще. Защото нещата, които често не забелязваме, всъщност са гръбнакът на нормалния живот.

Сезар Пиментел

Аз обичам да работя с конци, с въжета, да създавам работи, които хората да докосват. Този вирус е коварно нещо, налага се да ползваме маски, ръкавици. Аз го виждам като огромен паяк, който ни е оплел в зловещата си паяжина. Инсталацията ми е в жълто и черно – цветовете на опасността и на смъртта. Приших към маската 58 въжета, защото това беше броят на жертвите в този ден. Моята работа е почит към жертвите.

Стела Кенфилд

Мястото, където живея, е пълно с макове, те са навсякъде около мен. Избрах да ги нарисувам на моята маска, защото те носят символиката на надеждата. Обичам ги по принцип. Полето с макове е свобода, надежда, простор. А и маковете са символ на края на Първата световна война.

Тодор Игнатов

Може да се направи паралел между заразата и изкуството – ние, които се занимаваме с изкуство, също сме заразени, но от вируса на духовното. Разликата е, че корона вирусът убива, а изкуството повдига духа.

Репортажни снимки: Александър Николов

Още информация търсете във Фейсбук страницата на Галерията: https://www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: